RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora predložena priprema opcije povratka na Herceg-Bosnu

Napisano 02.12.2018. 23:21

Izbor Željka Komšića bošnjačkih glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, negiranje izborne bolje Hrvata u BiH i izbacivanje iz vlasti legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, kao u ZDŽ-u na primjer, rezultiralo je nedavno ozbiljnom raspravom na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ako je suditi prema zapisniku sa spomenute sjednice, svoje stavove su radikalizirali čak i oni predstavnici hrvatskog naroda koji su do sada uglavnom bili neutralni po mnogim pitanjima kako bi sačuvali naklonost međunarodne zajednice i priliku da lobiranjem međunarodnih čimbenika u BiH ponovo dođu do određenih dužnosti, piše  Pogled.ba

Tako je Martin Raguž na sjednici rekao kako je BiH ušla u izvanredno stanje i da treba međusobno resetirat odnose i nastaviti zajedno kroz HNS jer je to jedini naĉin.

Ilija Cvitanović je rekao kako izbor Komšića predstavlja udar na temelje Bosne i Hercegovine i da međunarodna zajednica nažalost ne prepoznaje bit problema u BiH.

Zdenko Ćosić je rekao da Komšić ne može nikad biti predsjednik Hrvata i da je to udar na temelje države, Ustav BiH, te da njegov izbor nikad ne smiju prihvatiti. Zanimljivo, nakon ovakvih Ćosićevih riječi, u društvu Komšića se prije nekoliko dana pojavila ministrica obrane BiH Marina Pendeš i tako praktički prihvatila njegov izbora u Predsjendištvo BiH. Iako je potez ministrice Pendeš bila njezina, a ne stranačka odluka, očekuje se da će se HNS o tome uskoro očitovati.

Da spomenuta sjednica dobije posebno dramatičan ton pobrinuo se predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić. On je kazao kako pojedini nastoje riješiti hrvatsko pitanje tako da Hrvati nestanu i kako je potrebno pripremiti opciju povratka na Herceg-Bosnu. Iz zapisnika se ne vidi kakva je bila reakcija ostatka Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora na ovaj prijedlog, ali Karamatić je ranije najavio kako će pokrenuti inicijativu za pokretanje ove procedure ako se nastaviti zatiranje izborne volje Hrvata. Čak je rekao kako nije nužno da će procedura biti pokrenuta preko Hrvatskog narodnog sabora BIH nego možda i preko sestrinske stranke HSS.a BiH u Hrvatskoj. 

I ovo je jasan pokazatelj koliko radikalni potezi bošnjačke političke elite zaoštravaju odnose među narodima i primoravaju predstavnike drugih naroda na rješenja koja bi mogla imati veliki uticaj na budućnost ove države. 

Za očekivati je kako će Hrvatski narodni sabor uskoro morati donijeti i službeni stav po pitanju revitalizacije Herceg - Bosne, ukoliko se nastavi sa izbacivanjem legitimnih hrvatskih predstavnika iz vlasti. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi