RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nakon izbora bez izvršne vlasti i bez proračuna

Napisano 15.04.2018. 22:18

Bez obzira na ishod međustranačkih pregovora o izmjeni Izbornog zakona BiH, opći izbori bit će održani prve nedjelje u listopadu, kako je i planirano.

Formalna odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o njihovu raspisivanju uslijedit će, sukladno zakonskim rokovima, početkom svibnja, piše Večernji list BiH. 

Stanje vakuuma

Ako se ne usvoje izmjene Izbornog zakona, ono što će uslijediti nakon izbora sve nas treba zabrinuti. Činjenica da više ne postoje zakonske odredbe po kojima se može uspostaviti federalni Dom naroda, a samim tim ni izvršna vlast u ovom entitetu, kao ni državni Dom naroda, rezultirat će pravnim i institucionalnim vakuumom nakon službene potvrde izbornih rezultata u studenome. Zapravo, prve probleme zbog nepostojanja potpunog zakonskog okvira za provedbu izbornih rezultata osjetimo već sada. Iako je do izbora ostalo pola godine, kampanja uvelike traje, a ozračje u kojem se odvija vrlo je napeto. Na sceni je oštra retorika, obilježena uzajamnim optužbama i uvredama. Međunacionalni odnosi će, zbog međusobnog svaljivanja krivnje političara za blokadu, biti pogoršani, što se može odraziti i na svakodnevni život. To je tek jedna od brojnih negativnih posljedica koje bi se u BiH mogle osjetiti pred kraj ove, a posebice tijekom iduće godine. I to ne samo političkih posljedica. One ekonomske, socijalne i međunarodne posljedice bit će jednako teške i bolne. Tako će se europski put BiH naći u novoj blokadi jer neće biti legitimnih institucija vlasti koje mogu voditi proces pridruživanja EU. Provedba Reformske agende također dolazi u pitanje s obzirom na to da od tehničkih vlada na državnoj i federalnoj razini nije realno očekivati veće reformske zahvate. I ekonomski rast bit će usporen, a vjerojatno i zaustavljen. To je očekivani rezultat činjenice da će se politička nestabilnost odraziti i na priljev investicija i na kreditni rejting.

Pad vjerodostojnosti

U bilateralnim i međunarodnim odnosima realno je dodatno srozavanje vjerodostojnosti BiH jer Parlament bez jednoga od svoja dva doma neće moći ratificirati bilo kakve ugovore i sporazume. Bosna i Hercegovina općenito neće biti u stanju izvršavati svoje međunarodne obveze pa je moguće i izbacivanje zemlje iz nekih asocijacija na europskoj i svjetskoj razini. Jednako tako, u pitanje dolazi i usvajanje proračuna na državnoj i federalnoj razini, što, uz političku, može rezultirati i financijskom paralizom države. Naravno, ovo je tek dio crnog scenarija koji nam dolazi nakon izbora bez Izbornog zakona.


Nema komentara

Anketa

Ustavi