RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nalogodavci zločina nad Hrvatima u Bugojnu slobodno šeću

Napisano 21.03.2010. 00:47
Logor u Bugojnu

BUGOJNO - Prošlo je šesnaest godina od kada je zatvoren “Stadion”, zloglasni logor Armije BiH u Bugojnu, u kojem su na najokrutniji način zlostavljani Hrvati ovog grada, dok se sudbina njih 20 još uvijek ne zna. Preživjeli logoraši ovog logora, njih 294, okupljeni u Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata, upozorili su ovom prilikom kako je prošlo predugo vremena u kojem se nije napravilo gotovo ništa kako se bi se saznalo gdje se nalaze nestali bugojanski Hrvati, ali su okrivili i Tužiteljstvo BiH da se još uvijek ne usuđuje upustiti u istragu o stvarnim idejnim tvorcima zločina nad Hrvatima.

Postoje dokazi

- Kakvo je to Tužiteljstvo koje ima dokaze protiv nalogodavaca, počinitelja i idejnog tvorca zločina nad hrvatskim narodom Bugojna, a već pet puta odgađa pripremljena uhićenja, pitaju se iz Koordinacije udruga te upozoravaju kako se ovakvim radom šalje jasna poruka da je lobi koji sprječava temeljitiju istragu o zločinima u Bugojnu prejak. Očito se radi o pritiscima na Tužiteljstvo, smatraju iz koordinacije udruga te tvrde kako postoje jasni dokazi o tome tko je nalogodavac organiziranja zločina, uključujući zatvaranje u logore i protjerivanje. Istaknuvši kako su do sada za zločine na ovom području optuženi isključivo stražari i nadglednici u logorima koji su izvršavali naredbe koje su stizale s vrha, iz ove koordinacije su zaključili kako gube nadu da će uskoro doći do uhićenja “krupnih riba”.

U tijeku suđenje

Za zločine nad Hrvatima počinjene u Bugojnu 1993. i 1994. pred Sudom BiH je u tijeku suđenje četvorici bivših pripadnika Stanice javne sigurnosti (SJS) Bugojno i ABiH. U optužnici kojom se terete Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović stoji, između ostalog, da su Alija Osmić, Amer Karagić, Mirso Merđanić i izvjesni Šabić “zatvorili i držali zatvorene zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civile hrvatske nacionalnosti, koje su u više navrata izvodili i fizički i psihički zlostavljali”. Prema istoj optužnici, posljednji optuženi Alija Osmić je s drugim pripadnicima Armije BiH Bugojno zlostavljao zatočene pripadnike HVO-a.

Logori u Mostaru

Isti dan obilježit će se i obljetnica zatvaranja logora Armije BiH na području Mostara. Inače, prema podacima Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata, u logorima u Mostaru bila su zatočena 672 Hrvata, od kojih je ubijeno 77, dok je na području Bugojna od zatočenih tri tisuće Hrvata, život izgubilo njih 92.

Brojne lokacije

Tužiteljstvo je dokazivalo kako su logori i zatočenički centri osnovani na više lokacija tijekom 1993. i 1994., u doba sukoba između Armije BiH i HVO-a. Svjedoci su pričali o zatočenju u kućama u naselju Donjići, u prostorijama osnovnih škola “Stipo Đerak” i “Vojin Paleksić”, Marksističkom centru – Klosteru časnih sestara, Kulturno-sportskom centru, salonu namještaja, Domu zdravlja, ratnoj bolnici, Gimnaziji, prostorijama BH Banke te na stadionu “Iskra” u Bugojnu.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi