RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Neizvjesno o Sejdić-Finci

Napisano 18.03.2013. 18:09
SDP ih iznevjerio HDZ opet izišao kao gubitnik

SARAJEVO- Dva HDZ-a, koja već mjesecima pokušavaju progurati ustavna rješenja na državnoj i federalnoj razini kao i ući u Vladu Federacije, ponovno su, po tko zna koji put izišla kao politički gubitnici, a prevarili su ih nitko drugi do novi politički partneri iz SDP-a BiH. Naime, nakon što je ta stranka zajedno sa SNSD-om i SDS-om krajem godine nonšalantno odbila amandmane na Ustav dvaju HDZ-ova u Parlamentu BiH, a koji su u potpunosti ispunjavali uvjete iz presude u slučaju 'Sejdić – Finci', isto se dogodilo i u okviru federalne 'četvorke' te je elektorski sustav izbora članova Predsjedništva na kojem su radili stručnjaci iz dvaju HDZ-a u potpunosti pao u vodu. Time su se uzburkale i strasti unutar federalne 'četvorke' pri čemu se u hrvatskom dijelu tog bloka već javljaju mišljenja o smislu daljnje suradnje sa SDP-om. 
Lider te stranke Zlatko Lagumdžija nije otkrio detalje zbog kojih je odbio prijedlog dvaju HDZ-ova koji u svojoj suštini donosi prilično zadovoljavajuće rješenje za sve strane u zemlji, no zbog tko zna kakvih motiva Lagumdžija je rekao 'ne' i time doveo u pitanje postizanje konačnog dogovora u slučaju 'Sejdić – Finci' do 11. travnja kada u BiH stiže povjerenik EU-a za proširenje Štefan Füle. Ne treba posebno podsjećati kako se radi o ključnoj stvari ukoliko BiH želi podnijeti valjanu aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji. 
Hoće li EU tada imenovati krivce za neusvajanje ustavih promjena, ostaje za vidjeti, no vremena je sve manje, a time i nade da će stranke iz Federacije, a zatim i državna 'šestorka' do tada imati rješenje. Jer, uvjet da se dođe pred predstavnika iz RS-a-Milorada Dodika i Mladena Bosića je jasno usuglašeno konkretno rješenje iz Federacije koje sada nije ni na vidiku. Tek tada može započeti drugi krug razgovora koji treba izroditi kompromisni prijedlog koji će biti prihvatljiv i Srbima, pri čemu je jasno da njihovi lideri za sada ne odstupaju od principa da se u RS uopće ne zadire, kako teritorijalno kroz izborne jedinice, tako ni promjenom mehanizma izravnog glasovanja. 

Što je pozadina odbijanja? 


Budući da je HDZ-ov prijedlog predviđao podjelu Federacije na deset elektronskih izbornih jedinica koje bi u praksi odgovarale sadašnjim županijama, a što je zapravo ništa drugo do prijedlog EU-a i SAD-a, jedino racionalno objašnjenje Lagumdžijinog odbijanja krije se u njegovoj želji da se i RS, umjesto jedne izborne jedinice, organizira u više njih. HDZ-ovi se nisu doticali ovog pitanja jer se valjda podrazumijeva kako RS ostaje jedna izborna jedinica, što je SDP-u vrlo vjerojatno u ovom trenutku neprihvatljivo. Bez obzira na stvarne motive jedno je jasno; HDZ-ovi, unatoč objektivnom trudu koji su uložili u izradu rješenja koje bi jamčilo minimalnu multietničku reprezentativnost prilikom biranja članova Predsjedništva, opet su navučeni na tanak led te su doživjeli novu pljusku od svojih bošnjačkih partnera. Jednu u nizu, rekli bi zlobnici, ali činjenica je da Sarajevo do sada apriori odbija bilo kakvo konstruktivno rješenje koje dolazi od predstavnika Hrvata ma iz koje god stranke bili. Jer, ne treba zaboraviti kako su SDP i HDZ još u srpnju potpisali dokument o provođenju presude “Sejdić - Finci” u kojem su definirali načela neizravnog  načina biranja članova Predsjedništva, da bi isto rješenje vrlo brzo napustili jednom kada su HDZ-ovi definirali konkretan prijedlog u Parlamentu BiH

Ugrožena koalicija 


Zbog situacije u kojoj je SDP dva puta uskratio potporu HDZ-ovim prijedlozima ustavnih promjena koje u konačnici trebaju spriječiti situaciju da Hrvatima drugi biraju predstavnike, ali i nikad ispunjenog plana o rekonstrukciji federalne Vlade, postavlja se pitanje je li u konačnici ugrožena i koalicija SDP-a i dvaju HDZ-ova. U situaciji u kojoj se približavamo izbornoj godini upitno je koliko ima smisla i dalje inzistirati na rekonstrukciji vlasti, a pritom trpjeti velike političke poraze na drugim mnogo važnijim terenima, kao što je onaj koji se tiče ustavnih promjena.  

Odbijanje bez razloga 


HDZ-ovi su u svom prijedlogu pokušali izbjeći nacionalne ekskluzivnosti prilikom biranja članova Predsjedništva. Naime, uvjet minimalne multietničke reprezentativnosti se trebao osigurati na način da izabrani kandidati za članove Predsjedništva BiH s područja FBiH ne mogu biti izabrani samo glasovima s područja Federacije BiH u kojima jedan narod ima većinu, računajući po županijama kao federalnim jedinicama. No, to SDP-u očito nije bilo dovoljno te je Lagumdžija samo poručio kako je prijedlog neprihvatljiv, pozvavši HDZ da se vrati na izvorni prijedlog Europske komisije ukoliko se želi iznaći rješenje. 

Piše: Dario Pušić (Dnevni list)


Nema komentara

Anketa

Ustavi