RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nema ni plana za reviziju branitelja u Federaciji BiH

Napisano 28.06.2010. 11:43

KOLAPS SUSTAVA
Nema ni plana za reviziju branitelja u Federaciji BiH

Do sada je uspostavljen tek osmeročlani tim za koordinaciju, koji bi trebao nadgledati i koordinirati rad 15 timova na terenu

Najavljena revizija branitelja u FBiH, sasvim izvjesno, neće biti provedena ove, a ni iduće godine, doznaje Večernjak iz izvora bliskih Vladi FBiH. Iako MMF vrši stalni pritisak na entitetske vlasti da se krene u ovaj proces i konačno reformira oblast braniteljske i socijalne skrbi, nema ni dovoljno političke volje, a ni znanja da se ozbiljno pristupi reviziji.

Do sada je uspostavljen tek osmeročlani tim za koordinaciju, koji bi trebao nadgledati i koordinirati rad 15 revizijskih timova na terenu. Ukupno bi 68 osoba trebalo raditi te poslove, ali većina lokalnih timova još nije niti uspostavljena. Prema zadnjim podacima, do sada je uspostavljeno tek šest lokalnih timova, a paradoksalan je podatak da među onima koji bi trebalo raditi reviziju branitelja ima i onih koji su u vrijeme rata bili djeca ili su cijelo vrijeme rata proveli izvan BiH.

Zanimljivo je da je upravo njima povjereno da utvrđuju je li netko bio branitelj ili nije. No, to nije jedina sporna stvar u cijelom procesu. Naime, još nije urađen ni plan revizije, pa oni koji su imenovani ne znaku kako i po kojoj metodologiji provjeravati branitelje. A posao koji bi oni morali obaviti je vrlo zahtjevan. Prema sadašnjim procjenama, oko 130.000 korisnika bit će obuhvaćeno revizijom.

Od toga je oko 5.400 korisnika na temelju ratnih odličja, a ostalo su ratni vojni invalidi i obitelji poginulih branitelja. Pored ovog broja onih koji ostvaruju prava preko Ministarstva za pitanja branitelja postoji i približno 20.000 umirovljenika koji su u povoljnu mirovinu otišli na temelju svog sudjelovanja u ratu.

Neophodnost revizije nije upitna, ako se zna da se samo za korisnike koji primaju naknade preko Ministarstva za pitanja branitelja Federacije BiH izdvaja oko 350 milijuna maraka godišnje. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi