RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nije Božić jedan dan, nego cijelu godinu

Napisano 25.12.2014. 22:46
Fra Jozo Radoš Đoka zajedno s nekoliko volontera neumorno pomaže one kojima je to potrebno

Ispričati priču o dobroti i dobrotvornom radu u duvanjskome kraju u božićno ili bilo koje drugo vrijeme, nemoguće je a ne spomenuti Humanitarnu udrugu Kap ljubavi, koja je nedavno proslavila 15. obljetnicu djelovanja. Na čelu te Udruge je duvanjski svećenik fra Jozo Radoš Đoka, koji zajedno s nekoliko volontera neumorno sve ove godine pomaže siromašne, kako na području tomislavgradske, tako i u drugim općinama u BiH. Ovih su dana završili božićnu akciju podjele paketa s prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama siromašnim obiteljima u Tomislavgradu, Bugojnu, Kupresu i Livnu.

Tajnica Udruge Dražana Perković u razgovoru za Dnevnik.ba ističe kako Kap ljubavi trenutačno skrbi za oko 350 obitelji, te da su njihovi volonteri posjetili većinu od njih.

-Iako je našim štićenicima materijalna pomoć iznimno važna, jer mnogi od njih žive u gotovo nemogućim uvjetima, ponekad mi se čini da im je draža topla ljudska riječ, osjećaj da nisu sami i da ima netko tko brine o njima, kaže nam Dražana i naglašava kako su Duvnjaci i ovoga puta pokazali da imaju veliko srce, jer je odziv za sudjelovanjem i u ovogodišnjoj božićnoj akciji bio više nego dobar.

A o beskrajno dobrom srcu i osjećaju za siromašne, bolesne i napuštene voditelja Udruge, fra Joze Radoša Đoke, trenutno župnika u Roškom Polju, mogli bi se napisati romani. Budući da je rano ostao bez oca, i sam je kroz život osjetio što znači biti siromašan i živjeti od skromnih primanja koje je majka s teškom mukom priskrbljivala za svoje troje djece.

No, Bog je s njim imao svoje planove. Nakon što je postao svećenik redovnik,  fra Đoka nije dugo promišljao što mu je činiti. Stao je na čelo Udruge, za koju nakon 15 godina djelovanja možemo reći da je na najbolji mogući način pomagala i pomaže siromašne, bolesne i napuštene, bez obzira na vjersku, narodnu ili bilo koju drugu pripadnost. Ono što ovu Udrugu čini posebnom je to da nije humanitarno birokratizirana, jer nijedan njihov štićenik nije broj, nego čovjek.

Božićni blagdani uvijek donose posebne osjećaje i izraženiju osjetljivost. Svjesni su toga i fra Đoka i njegovi volonteri i upravo zbog toga nastoje u ove božićne dane otvoriti vrata i donijeti Radosnu vijest u domove onih koji nemaju nigdje nikoga, koji su nezaštićeni i zaboravljeni.

Fra Đokin smisao za humor i njegova ljudski jednostavna i iskrena komunikacija doista tješi i liječi i ona najranjenija srca.

-Božić ne čine materijalna raskoš, ni prepuni stolovi, nego istinski susret Boga i čovjeka. Imao sam priliku to puno puta i doživjeti, priča nam fra Đoka i nastavlja kako posebno pamti Božić u trošnoj kući, sad već pokojne, bake Anice.

-U toj kući nije bilo ništa, ni struje, ni vode, ni okićenoga bora, ni raskošnoga stola, ali je bilo topline i radosti... I dok je, potpuno predana vjeri, ne žaleći ni za čim, pričala o svom teškom životu, u njezinu sam srcu doživio svu raskoš Božića, jasnoću i značenje njegove poruke. E to su moji Božići i to mi daje snagu da nastavim dalje, suznih očiju govori nam fra Đoka koji se ovih dana, unatoč brojnim župnim i svakim drugim obvezama, ne odriče još jedne svoje ljubavi.

Naime, kad god nađe vremena, u garaži pored župne kuće izrađuje božićne jaslice. A mala umjetnička djela nastaju s ciljem: prodati ih onima koji imaju, da bi i dalje mogao davati onima koji nemaju.

- Uostalom nije Božić samo jedan dan, nego svaki dan u godini, završava ovu božićnu priču, s osmjehom na licu, fra Đoka.

Marija Letica/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi