RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nikšić: Danas se desio mini državni udar, sve južno od Ivan sedla je prepušteno Draganu Čoviću i HDZ-u BiH

Napisano 18.05.2018. 23:25

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH je objasnio da će kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH izabrati preko 42.000 članova na stranačkom referendumu. Izvjesno je da će to biti Denis Bećirović za kojeg se pokazalo da ima podršku većine organizacija SDP-a, rekao je Nikšić. Komentarao je i današnja dešavanja u vezi izbjeglica i migranata.

Osvrnuo se na slučaj zaustavljanja premještanja izbjeglica i migranata u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara od strane MUP-a HNŽ. Smatra da je to pokazatelj da imamo vlast koja ne radi u interesu građana, ali da nije pokazana osjetljivost prema izbjeglicama i migrantima.

"Nažalost, svaki dan se uvjeravamo u ono što smo mi kao SDP ukazivali od trenutka uspostavljanja ove vlasti, a to je da ona ne radi ništa u interesu građana, ali je ta vlast izborna volja građana. Sve južno od Ivana sedla je prepušteno Draganu Čoviću i HDZ-u BiH. Zaboravili smo period rata i nesreće kada su naši građani bili primorani da napuštaju ognjišta. Ne pokazuju se osjećanja za one koji su pomjereni sa svojih ognjišta. Morali smo pokazati više osjećaja", rekao je Nikšić u intervju za N1.

Ukazao je na to da je zaustavljanje izbjeglica i migranata na ulazu u HNŽ pokazalo "potpuno nekoordiniranje vlasti".

"Radi se o tome da se pokazuju mišići i ko je šef na određenom teritoriju. To je bio mini državni udar", naglasio je.

Ipak, mišljenja je da ne stvarati dodatnu napetost u javnosti i da nadležne institucije trebaju utvrditi šta se dešavalo danas prilikom premještanja izbjeglica i migranata u izbjeglički centar u Salakovcu.

"Institucije su trebale pokazati da postoje. Tužiteljstvo i policijski organi su trebali djelovati. Lako se ovo moglo ispolitizirati", rekao je i dodao sljedeće:

"Zastupnici SDP-a su ukazivali da imamo nelegalnog komesara policije MUP-a HNŽ. Institucije trebaju raditi svoj posao i okvalificirati o čemu se danas radilo", objasnio je.

Za Nikšića je odgovornost na HDZ-u BiH jer smatra da komesar ovakvu odluku ne bi donio bez "koordinacije s političkim vrhom HDZ-a". Ukazao je i na odgovornost SDA kao koalicionog partnera HDZ-a u vlasti na svim nivoima.


Nema komentara

Anketa

Ustavi