RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nismo protiv plinovoda, ali ne želimo da prolazi kroz naše kuće

Napisano 05.05.2012. 13:12

Vitez - Mještani tri mjesne zajednice traže izmještanje trase primarnog voda budućeg plinovoda Zenica -Travnik

Nismo protiv plinovoda, ali ne želimo da prolazi kroz naše kuće

► Pored plinovoda koji im ugrožava posjede i sigurnost kroz Mali Mošunj MZ Bila, prolazi i trasa brze ceste
► Žalba mještana stigla do Vrhovnog suda Federacije BiH

Stanovnici mjesnih zajednica Bila, Gaćice i Kruščica kod Viteza protive se izgradnji primarne trase plinovoda Zenica-Travnik kroz njihova naseljena mjesta. Pored plinovoda koji im ugrožava posjede i sigurnost, kroz Mali Mošunj MZ Bila prolaze i trase brze ceste te budućeg autoputa. Slučaj je stigao do Vrhovnog suda Federacije BiH jer je BH Gas tri puta mijenjao trasu plinovoda koja je u suprotnosti s prostornim planom općine Vitez.
- Nismo protiv plinovoda, dapače, smatramo da je to čist energent koji će pomoći da sačuvamo naše šume i izvore, ali smo protiv toga da primarni, odnosno glavni vod prolazi kroz naše kuće i naselje jer je to velika opasnost za nas i našu djecu. Postoji alternativa, ali je ona skuplja za BH Gas, kaže nam Branko Bošnjak, mještanin Malog Mošunja i tajnik MZ Bila.

Mali Mošunj spominje se još u rimskim spisima, a poznat je i po brončanom maču jednom od najvrednijih arheoloških nalaza brončanog doba. Odnedavno je postao poznat i po problemu primarne trase plinovoda koja prolazi kroz to naseljeno mjesto.
- Imamo tri kamenoloma koja su u blizini. Jednim dijelom sela prolazi trasa budućeg autoputa, kroz sredinu brza cesta, a onda primarni vod plinovoda. To je zaista za nas veliki problem i ni jedna od ovih investicija nema tzv. sigurnosni pojas jer je selo preusko, dodaje Bošnjak.

Kako je u pitanju javni interes za Federaciju BiH, već su stavljene zabrane za izdavanje građevinskih dozvola na površinama kroz koje prolazi trasa plinovoda.
- Planirao sam ovdje na svojoj parceli praviti kuću, ali mi u općini ne daju građevinsku dozvolu, tvrdi Zoran Bošnjak, a Alojz Jakić dodaje: „Htjeli smo u selu napraviti spomenik. Kada smo otišli tražiti građevinsku dozvolu rekli su nam da je ne možemo dobiti zbog trase plinovoda“.

Vlado Slišković odvjetnik mještana tri mjesne zajednice dodaje: „Županijski sud u Sarajevu odbacio je našu tužbu obrazlažući da se radi o projektu od interesa za FBiH. Uputili smo zahtjev za izvanredno preispitivanje odluke Županijskog suda Sarajevo Vrhovnom sudu Federacije BiH, jer
kada se radi o eksproprijaciji imamo pravo pokrenuti upravni spor. Predložio sam Vrhovnom sudu da naš zahtjev uvaži i ukine rješenje Županijskog suda u Sarajevu“.

Odvjetnik Slišković dodaje da građanima mjesnih zajednica Gaćice, Kruščica i Bila nije pružena mogućnost sudjelovanja u postupku kao zainteresiranim strankama i vlasnicima katastarskih čestica kako bi zaštitili svoja prava i interese. Također tvrdi da projektirana primarna trasa budućeg plinovoda nije u skladu s prostornim planom općine Vitez.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi