RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Njemački veleposlanik u BiH Hellbach: Koliko dugo možete živjeti na kredit?

Napisano 19.03.2015. 11:11
Christian Hellbach

Njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach, čija je zemlja bila jedan od inicijatora za novi pristup EU prema BiH, koji je rezultirao preporukom za aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je da je BiH u trenutku katastrofalne socioekonomske situacije potrebna stabilna vlast, koja će odmah odriješiti paket reformi.

To su, zapravo, kako kaže, građani i tražili na izborima u listopadu 2014. Ukazao je na činjenicu da zajednička politička volja postoji i zapečaćena je u usvojenoj Izjavi za EU, ali "svi sada moraju biti svjesni činjenice kakve posljedice prijete državi dodatnim odugovlačenjem s reformama".

- Jednostavno, traži se, u okviru postojećeg ustavnog okvira, promjena ekonomske i socijalne situacije, jačanje pravne države te borba protiv korupcije! Ali, nije toliko ni bitno što ja očekujem, bitno je što građani u BiH od novih vlasti očekuju, kazao je u razgovoru za Dnevni avaz Hellbach.

Nabrojao je dosta negativnih pokazatelja, koji traže hitno djelovanje, a među njima su suviše veliki broj nezaposlenih te veliki broj privatnih, ali i državnih poduzeća koja su nesolventna. Brine ga konstantno rastući broj tvrtki koje bankrotiraju.

- Imate još jedan veliki problem. BiH je već duže ovisna o stranim kreditima kako bi potpomagala svoj državni aparat, namirila mirovine i druga socijalna davanja. Što mislite, koliko dugo može ovo trajati!? Ovo je samo po sebi i odgovor na pitanje koliko su nužne reforme, naglasio je njemački veleposlanik.

Zeleno svjetlo za stupanje SSP na snagu vidi kao istinski veliki korak za BiH, iako se na njega dugo čekalo. No, kaže kako je vlast u okviru novog pristupa EU tek na samom početku te da Izjava treba biti pretvorena u konkretne reforme.

- Sada će se isključivo gledati na djela. Izjave, same po sebi, ne doprinose poboljšanju ekonomske situacije. Treba nam realno poboljšanje ekonomskog i socijalnog okvira. Ovaj put bit će dug, rekao je Hellbach.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi