RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novi Travnik - Numizmatičar 'putuje svijetom' gledajući novčanice

Napisano 02.06.2011. 09:57

Novi Travnik - Numizmatičar 'putuje svijetom' gledajući novčanice

Drago Marjanović ima novčanice iz 170 zemalja, čak i iz turskog razdoblja

■ Drago ima na desetke zanimljivih hobija koji mu ispunjavaju život
■ Neke novčanice su muzejsko blago jer nema država u kojima su korištene

«Kada listam album s novčanicama iz cijeloga svijeta, kao da putujem svijetom i gledam ljude, krajolike, obale mora, uživam u ljepotama planinskih vrhova. Ponekad se i sam začudim koliko se uspijevam uživiti u cijeli taj izmišljeni svijet», kaže nam Drago Marjanović iz Čehove kod Novog Travnika.

Drago posebno ističe albume s novčanicama iz 170 zemalja svijeta. - Najvrjednije novčanice su mi iz Otomanskog Carstva (1876. godina), pa onda ruskih stotinu rubalja iz 1910. godine, Gvinejska novčanica posvećena Josipu Brozu Titu, originalne njemačke marke iz weimarskoga razdoblja, a imam i novčanice i iz Hitlerova doba hiperinflacije. Ukupno u svojim albumima imam 581 novčanicu iz 170 zemalja svijeta.

Muzejske vrijednosti

Neke od novčanice samo su muzejske vrijednosti jer više nema nekih država kao što je Jugoslavija, DR Njemačka, SSSR, Čehoslovačka, Južni Jemen itd. Pored svih hobija, čitam knjige, kaže Drago.

Drago ima na desetke hobija, a spomenut ćemo samo neke. Pored skupljanja novčanica iz cijeloga svijeta, on skuplja i značke, poštanske markice, kemijske olovke, stare kutije od cigareta, razglednice, gramofonske ploče, zastave iz cijeloga svijeta, a ima i mali etno-muzej u svojoj kući.

Život na selu

- Kako živim na selu, a mirovina mala, uzgajam kokoši, imam nešto ovaca, janjaca, kravu. Lakše se živi kada se ima mesa, mlijeka, jaja, sira i drugih mliječnih proizvoda.
Posebno se ponosi što je uspio pridobiti gvinejske fazane ili morske kokoške, kako ih zovu kod nas, da mu jedu iz ruke.Rijetkost je da netko uspije namamiti gvinejske fazane da mu jedu iz ruke. To je meni pošlo za rukom nakon mjesec dana. Inače su veoma plahe i strašljive ptice. Jednostavno sada su se naviknule na mene da mi jedu hranu iz ruke - govori Drago dok ih hrani. Njegovim rukama uskoro se približiše i janjci, a on kao kakva dobra majka sve nahrani.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi