RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježena 23. godišnjica oslobođenja Kupresa i Dan Udruge Specijalne policije HR-HB

Napisano 03.11.2017. 23:36

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na masovnoj grobnici "Ogledala" iz Drugog svjetskog rata te na spomen obilježjima Suho Polje, Kupreško polje i na spomen obilježju poginulim Vukovarcima u petak je svečano obilježena 23. godišnjica oslobođenja Kupresa i Dan Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata HR-HB.

Uz predstavnike općinske dužnosnike, vijence su položili predstavnici županijskih institucija vlasti, predstavnici drugih općina Hercegbosanske županije i gradova prijatelja iz BiH i Hrvatske te predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, prenosi Fena.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi Svete obitelji služena je misa koju je predvodio kupreški župnik don Tomislav Mlakić. Potom je upriličen mimohod branitelja kupreškim ulicama, a povorku je predvodio orkestar Oružanih snaga BiH.

U sklopu obilježavanja održana je svečana akademija u Hrvatskom domu gdje su se nazočnima obratili savjetnik predsjednice RH za pitanja branitelja Ante Deur, državni tajnik branitelja RH Ivan Vukić, Žana Ćorić i Zvonko Milas iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara , predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vlado Šoljić te generali Željko Glasnović i Stanko Baja Sopta.

- Kupres nam je u srcima i tu će navijek i ostati, kao zaravan koju kroz povijest mnogi agresori napadaše i mnoge nam ratove nametaše. Uvijek smo je branili i ostajala je naša, i danas je naša. Danas mi na Kupresu molimo i uvijek ćemo moliti za sve naše poginule i nestale, ranjene, za njihove obitelji. Mi se svake godine sjećamo njihove žrtve i slave - kazao je u svom govoru general Stanko Baja Sopta.

U sklopu akademije predstavljana je knjiga "Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg-Bosne" Jadranka Prlića.

Knjiga je objavljena u nekoliko svezaka, a predstavili su je Vladimir Šoljić i Hrvoje Mandić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi