RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježena 400. obljetnica od tiskanja prve knjige u Bosni i Hercegovini

Napisano 09.06.2011. 12:46
Tuzla

Franjevački samostan Svetih apostola Petra i Pavla u Tuzli bio je u srijedu 8. lipnja domaćin obilježavanja 400 obljetnice od pve tiskane knjige u BiH na narodnom jeziku – „Nauk krstjanski za narod slovinski“. Njezin autor je znameniti bosanski franjevac fra Matija Dovković koji je knjigu tiskao 1611. godine u Veneciji.

Ova vrijedna obljetnica dio je neizbrisive povijesti koja nas ove godine na poseban način podsjeća na početak opismenjavanja ljudi u BiH. „Bosanskohercegovačka kultura, ako je danas uopće moguće govoriti o njoj u suvisloj jednini s obzirom na nepostojanje koherentne kulturne samosvijesti, nema u ovoj, 2011. godini, većih datuma nego što su ova dva: pola vijeka od Andrićeve Nobelove nagrade za književnost, i četiri stoljeća od Divkovićeve prve štampane knjige na narodnome jeziku“, napisao je ugledni bosanskohercegovački pisac i novar Ivan Lovrenović o fra Matiji Divkoviću i Nauku Krstjanskome.

Fra Marijan Karaula, vikar provincije Bosne Srebrene tijekom svečane akademije pokušao je dočarati posjetiteljima višednevno putovanje u neizvjesnost jednog bosanskog franjevca prije četiri stoljeća. „Pisanjem i tiskanjem prve knjige na narodnom jeziku jednog autora iz Bosne i Hercegovine zakopao je fra Matija temelje književnosti u našoj zemlji i odigrao vrlo važnu ulogu u vjerskom i kulturno – povijesnom smislu u višestoljetnom životu Hrvata – katolika s ovih prostora. Fra Matijino značenje za kulturu je neizmjerno“, rekao je Karaula.

U povodu ovog velikog jubileja, u Galeriji „Kristijan Kreković“ postavljena je izložba 8 sakralnih slika koje psjeduje tuzlanski samostan, a koje su, osim jedne, sve nedavno restaurirane i pokazane posjetiteljima. Slike su stare po nekoliko stoljeća, nešto su mlađe od Nauka krstjanskog, ali svakako korespondiraju s vremenom fra Matije Divkovića.

Ivica Kovačević i Anreao Đakula posjetiteljima su interpretirali posvetu Fra Matije iz prve tiskane knjige i pjesmu Nikole Miličevića „Fra Matija Divković 1611.“

Svečanu akademiju glazbom su uveličale Đenana i Jasmina Šehanović te zbor Iuventus Salinarum pod ravnanjem Zlatka Špoljarevića.

Tijekom proslave Petrova u Tuzli do kraja lipnja u Tuzli će u Franjevačkom samostanu biti priređeno još niz kulturnih događaja, među kojima su i 9. lipnja Koncert bugarske srednjovjekovne pravoslavne glazbe na kojem će nastuputi Bugarski muški pravoslavni zbor – Hor „Bulgaria, a 10. lipnja večer Opernih arija.

Tuzlarije.Net


Nema komentara

Anketa

Ustavi