RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obnova Župa Sasina u Sanskome Mostu

Napisano 06.07.2010. 10:51

Obnova Župa Sasina u Sanskome Mostu

U Sasini se nakon 15 g. opet čuje zvono sa zvonika župne crkve Rođenja Marijina

Biskup Komarica je posvetio novoobnovljenu župnu crkvu koju su srpski vojnici porušili uoči Petrova 1993.

Sasinom poslije 15 godina ponovno odzvanja zvono sa zvonika¸novoobnovljene župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije - Male Gospe oko koje se okupilo mnoštvo vjernika ove župe, koji većinom žive u dijaspori, a kako bi proslavili njezinu posvetu.

Banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica pred brojnim je vjernicima, Hrvatima iz dijaspore, kao i bivšim premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem u župi Sasina pokraj Sanskoga Mosta svečano posvetio obnovljenu župnu crkvu.

Zasluge i vlastima
Velika zasluga za izgradnju u ratu do temelja porušene župne crkve pripada sanskoj zastupnici u federalnome Parlamentu Miri Bjeljac i bivšemu federalnom premijeru Nedžadu Brankoviću, zahvaljujući kojima je Vlada Federacije osigurala i izdvojila 176.000 KM za ovu crkvu.
Hrvati iz Australije darovali su 30.000 australskih dolara, pa je u znak zahvalnosti njihovu predstavniku Matku Iličiću biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica uručio prigodnu zahvalnicu.
Zahvalnice su dodijeljene i Slavku Marinu, zamjeniku ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, (ministarstvo izdvojilo 30.000 KM), Davoru Čordašu, potpredsjedniku RS-a, te Ministarstvu kulture Hrvatske koje je doniralo oko 10.000 eura, a u čije ime je zahvalnicu primio konzul-savjetnik u Banjoj Luci Frano Piplović.
Donator je i kum Mario Lovričić, koji je kupio klupe, svjetiljke, oltar, ambon, krstionicu, postolja za svece te vanjske vaze za cvijeće, u vrijednosti 8.000 eura. Lucija Tomić je za crkvu darovala vanjski sat s digitalnim satelitskim elektromotorom i programatarom te fmancirala elektriflkaciju zvona (5.000 eura). Također, u više navrata je darovala novac za izgradnju crkve. Općina Sanski Most darovala je 10.000 maraka.
- Zahvaljujem Bogu da sam dočekao ovaj sveti dan koji su vjernici ove župe i ovoga kraja odavno čekali. Drago mi je da su se prvi put, u ovome slučaju, u obnovu crkve u Sasini uključile državne vlasti koje smo zamolili da i oni pomognu u izgradnji vjerskih objekata - naglasio je mons. Komarica.
Svoju radost nije skrivao ni župnik don Ilija Piličić koji je s biskupom Komaricom služio svetu misu. Treću sasinsku crkvu, sagrađenu još 1939., minirali su pripadnici srpske vojske uoči Petrova 1993., pa je sada obnovljena četvrti put.

Izloženi ostaci
Ispred novoizgrađene crkve izloženi su dijelovi ostataka mramorne ploče u ratu porušene crkve, a postavljena je i ploča s imenima u Domovinskom ratu 40 nevino ubijenih katolika ove župe, koju je blagoslovio biskup Komarica.
Glavni izvođač radova na izgradnji ove crkve Radomir Knežević predao je banjolučkom ordinariju dnevnik gradnje i ključeve crkve, koji je potom otključao ulazna vrata, označivši početak novoga života za ovu župu. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi