RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obnova župne crkve

Napisano 23.10.2010. 10:52

Vitez – Današnja župna crkva posvećena svetome Juraju sagrađena je davne 1905. godine

Obnova župne crkve

Crkvu je projektirao arhitekt Josip Vantoš, a u svojoj povijesti tek jednom je obnavljana

Župa Vitez nastala je 1861. odvajanjem od Guče Gore, a današnja župna crkva posvećena sv. Juraju sagrađena je 1905. Crkvu je projektirao u to vrijeme poznati arhitekt Josip Vantoš, projektant i sarajevske katedrale, crkve sv. Duha u Fojnici, sv. Ilije u Zenici..., a u svojoj dugogodišnjoj povijesti tek jednom, sredinom šezdesetih, u vrijeme kada je župnik bio Vitežanin fra Stanko Karin, crkva je obnavljana, i sanirana. Nova, veća sanacija i obnova, uređenje crkve, crkvenog dvorišta i okoliša, zamjena krova, počela je prije nekoliko godina pod vodstvom župnika fra Zorana Livančića, sada gučogorskog gvardijana, a nove nužne zahvate pokrenuo je i vodi ih sadašnji župnik fra Marko Kepić. A ti novi radovi i zahvati su "korjeniti", opsežni i obavljaju se na radost cijele župne zajednice, jedne od najbrojnijih (više od 12.000 prema posljednjem blagoslovu kuća) u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Novi interijer

Vitez-1A

Unutrašnjost crkve i cjelokupan interijer rade se iz temelja, a to podrazumijeva, prije svega, hidro i termoizolaciju, te podno grijanje koje brojni župljani s nestrpljenjem očekuju. A kako nam je kazao župnik fra Marko Kepić, procjena je bila kako je vrijeme i prilika kada se već bili nužni radovi na podnoj strukturi i grijanje crkve, uraditi i novi interijer, a tu se prije svega misli na novi oltar i prostor na kojemu će se oltar i do sada nalazio. Idejno rješenje za te radove dao je poznati sarajevski arhitekt, akademik Zlatko Ugljen. U izradi su i novi vitraji, osam ih je djelo akademske slikarice Blaženke Salavarda, širokobriješke Zagrepčanke, dva nova vitraja su djelo Đure Sedera, akademskog slikara iz Zagreba, a također Zagrepčanin Josip Bifel radi dva mozaika i, kako kaže župnik fra Marko, bit će gotovi do Božića. Već je urađen oltar, crkvene klupe, restaurirane su postaje križnoga puta, a urađena je i krstionica koju, odgovarajuću, ova crkva i ova župa, s najviše godišnjih krštenja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, do sada nisu imali, a sve će biti na svome mjestu nakon što se završe radovi na podnom grijanju.

Župna kuća

Kompletna investicija je "teška" oko 180 tisuća maraka, sve financiraju župljani, a među njima s najvećim iznosima je skupina viteških vjernika gospodarstvenika. "Ako Bog da, već predbožićne svečanosti slavit ćemo u potpuno obnovljenoj župnoj crkvi, s novim interijerom koji će se, i dalje, potpuno uklapati u gotski stil i izgled naše crkve, s podnim grijanjem..., a sve to su vjernici tražili i svakako zaslužili", kazao je fra Marko. No, kada je ova župa u pitanju, treba reći da je neposredno nakon rata, u vrijeme župnika fra Drage Pranješa, izgrađena nova i modema župna kuća sa svim potrebnim sadržajima. Početkom osamdesetih prošloga stoljeća izgrađena je područna crkva u Dubravici posvećena svetom Leopoldu Mandiću, a proteklih godina je sanirana i potpuno završena. Obnovljena je teško oštećena i potpuno zapuštena crkvica sv. Josipa u sklopu samostanskog zdanja vrijednih časnih Družbe Služavki malog Isusa, kojima je dio imanja i samostan, oduzeti nakon Drugog svjetskog rata, početkom ovoga stoljeća vraćen u posjed.
 
Gradnja

Crkva u Kruščici, a uskoro i u naselju Topola
■ Prije dvije godine u Kruščici izgrađena je crkva posvećena svetom Mateju, a prema riječima župnika fra Marka Kepića, uskoro bi trebala početi i izgradnja crkve u naselju Topala.
Vitez-1F

Do 2013., do stote godišnjice gradnje, bit će obnovljena na brdu Kalvarija posvećena Gospi Žalosnoj. Obnovit će se i staza i postaje križnoga puta koja vodi od podnožja do vrha brda gdje je i izgrađena crkvica.

|VL|HB.org|


Nema komentara

Anketa

Ustavi