RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ODGOVOR NA BOŠNJAČKA PREGLASAVANJA Tematska sjednica o izazovima FBiH na europskom putu bez Hrvata

Napisano 26.06.2018. 23:30

Predstavnički dom Federalnog parlamenta počeo je tematsku sjednicu o izazovima i perspektivama Federacije BiH na europskom putu.

Sjednici ne prisustvuju poslanici Kluba HDZ-HNS-a, ne zato što nisu opredjeljeni za Europsku uniju i NATO, već što je došlo do preglasavanja kada se donio zakon o izbornim jedinicima u Predstavničkom domu - rekao je potpredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković novinarima uoči sjednice, prenosi FENA.

On je s dopremijerkom i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević, koja također dolazi iz stranke HDZBiH, prisustvovao sastanku predstavnika oba doma Parlamenta FBiH, Vlade i međunarodne zajednice sa zastupnicom Europskog parlamenta Tanjom Fajon. 

Nakon toga, kako je rečeno, niko od predstavnika HDZ-HNS-a ne prisustvuje tematskoj sjednici koju je otvorio predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić.

On je kazao da je Parlament imao obavezu odgovoriti na set pitanja iz Upitnika Europske komisije, što je u zadanom roku i završio. 

- Isto tako u prethodnom periodu Predstavnički dom usvojio je i niz reformskih zakona, a sve u cilju ispunjavanja obaveza u procesima europskih integracija - kazao je Mušić. 

Izrazio je zahvalnost Tanji Fajon, osvjedočenom i dokazanom prijatelju Bosne i Hercegovine, koja će, kako se nada, biti uz našu zemlju i dalje. 

- Zahvaljujući njenoj inicijativi i upornom lobiranju donesena je jednoglasna odluka na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja EU o ukidanju viza za građane BiH u prosincu 2010. godine - poručio je Mušić.

Po njegovim riječima, parlamentarnoj raspravi, pored Fajon, doprinjet će direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović, kao i predstavnici Vlade Federacije BiH i međunarodnih institucija. 

Iako je bilo najavljen, sjednici ne prisustvuje predsjednik Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH Nikola Lovrinović, koji je član HDZ-a BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi