RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odlukama visokih predstavnika BiH je dovedena u stanje trajne nestabilnosti

Napisano 13.12.2018. 23:24

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar održao je 27. sjednicu na kojoj je analizirao aktualnu političku situaciju u kontekstu održanih općih izbora, jednakopravnosti hrvatskog naroda i nametanja političkih predstavnika hrvatskom narodu, a posebice javnih poruka koju šalju bivši i sadašnji visoki predstavnici za BiH prema Hrvatima u BiH.

Odlukama visokih predstavnika u BiH, nametanjima izbornih pravila i ustavnih rješenja, uvođenjem kaosa u sustav, Bosna i Hercegovina je dovedena u stanje trajne nestabilnosti i upitne održivosti. Rezultat je to stotina odluka, rješenja, mjera i izjava koje su visoki predstavnici učinili Wolfgang Petrich, Schwarz Schilling, Paddy Ashdown i Valentin Inzko.

Podsjetimo, navedeni visoki predstavnici su odgovorni za kršenje osnovnih ljudskih prava jednostrano mijenjajući Daytonski sporazum na štetu Hrvata. Odgovorni za izvršavanje nasilnih mjera, uvođenje nedemokratskih i neustavnih pravila s ciljem diskriminacije i proizvodnje nestabilnosti kako bi si produžili mandate. To se uspješno radi već 23 godine.

Također su jačali bošnjačku sastavnicu u Federaciji BiH, nasilno uvodeći političku strukturu vlasti kroz tzv. „Alijansu za promjene“ i „Platformu“. Na taj način omogućeno je preoblikovanje hrvatsko-bošnjačke federacije u entitet s bošnjačkom dominacijom i ustavnopravnom diskriminacijom Hrvata u FBiH.

Nametanjem izbornih pravila za Grad Mostar Paddy Ashdown prekršio je Ustav BiH i međunarodne konvencije. Zbog njega nemamo izbore u Gradu Mostaru ali nemamo ni odgovornosti za nered koji je napravio i vrijeme koje nam je uzeo.

Inicijativa Valentina Inzka da se Hrvatima u BiH napravi katalog što posjeduju, što obnašaju u javnom i društvenom životu podsjeća na nešto slično se dogodilo prije 80 godine Židovima u pripremi za „Kristalnu noć“. Nadamo se da krajnji cilj nije da se Hrvate eliminira iz Ustava BiH, iz institucija i na koncu iz Bosne i Hercegovine.

Nevjerojatno je da se i dalje zastupa neustavna rješenja za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH kojeg je Ustavni sud BiH odbacio kao protuustavan i diskriminacijski, te izravno vrši pritisak na Središnje izborno povjerenstvo. Podržava nametanje bošnjačkim glasovima hrvatskog člana Predsjedništva BiH potpuno zanemarujući duh Daytonskog sporazuma. Na žalost, PIC nije nikada razmatrao činjenicu kako su neke nametnute odluke OHR bile u suprotnosti s Ustavom BiH i međunarodnim aktima.

Što je više ovakvog ponašanja visokog predstavnika to je manje Bosne i Hercegovine kao samoodržive zemlje triju jednakopravnih konstitutivnih naroda.

Naglašavamo kako je Ustavni sud potvrdio da je konstitutivnost i ravnopravnost tri naroda u BiH natkrovljujući princip i neodvojiv od prava i mogućnosti svakog od tri konstitutivna naroda da bira svoje legitimne političke predstavnike u institucije BiH Ustavnom predviđene za zastupanje kolektivnih nacionalnih interesa, stoji u priopćenju iz  Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.


Nema komentara

Anketa

Ustavi