RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odobren Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2019. godinu

Napisano 09.01.2019. 23:21

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj izvanrednoj sjednici odobrio je Prijedlog ovogodišnjeg proračuna Federacije u iznosu od 2.653.843.356 KM. To je za 335,8 milijuna KM ili 11 posto manje u odnosu na prošlogodišnji proračun FBiH.

Za proračun je glasalo 58 zastupnika i to iz stranaka SDA, HDZ- HNS, SBB, PDA, A-SDA, HDZ 1990 i Laburističke stranke. Protiv je bilo 25 zastupnika iz SDP-a, Naše stranke i Demokratske fronte, dok su suzdržani bili zastupnici Naroda i pravde i dio Nezavisnog bloka budući da je zastupnik Edin Vrače iz te stranke glasao "za" predloženi proračun, prenosi Fena.

Da bi stupio na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta. Tijekom dulje rasprave bilo je uloženo ukupno 87 amandmana, koje Vlada Federacije BiH nije podržala.

"Pri tome usvojili smo zaključak da zastupnici usvoje Prijedlog zakona o podršci obiteljima s djecom, kojim će se omogućiti sufinanciranje naknada nezaposlenim porodiljama", kazao je federalni premijer Fadil Novalić, prenosi Fena.

Osim toga, većinom glasova zastupnika usvojen je zaključak Kluba SBB-a, kojim se traži da Vlada prilikom rebalansa planira dva milijuna KM za razvoj namjenske industrije u Unsko-sanskom kantonu.

Ukazujući na najznačajnije stavke u predloženom proračunu, premijer Novalić obrazložio je da se u okviru kapitalnih transfera javnim poduzećima najznačajnija povećanja sredstava odnose na unapređenje zrakoplovnog prometa Federacije BiH – JP "Zračna luka Mostar" gdje je povećanje u odnosu na prethodnu godinu jedan milijun KM, unapređenje zrakoplovnog prometa Federacije JP "Aerodrom Tuzla" povećanje sredstava u iznosu od jedan milijun KM i unapređenje zrakoplovnog prometa Federacije JP "Aerodrom Sarajevo" za jedan milijun KM i kapitalni transfer javnim poduzećima - za sufinanciranje izgradnje željezničke infrastrukture u iznosu 13 milijuna KM.

U cilju poboljšanja položaja mlađih kategorija stanovništva i prepoznajući potrebu za rješavanjem njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja Novalić kaže da su planirana sredstva u iznosu od 15 milijuna KM kao subordinirani dug prema Union banci, koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja navedene kategorije stanovništva.

Također, 10 milijuna KM predviđeno je na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u svrhu uvezivanja staža za uposlene, od čega se devet milijuna KM odnosi na poduzeća u vlasništvu Federacije BiH, a jedan milijun KM se odnosi na uvezivanje staža za uposlenike privatnih poduzeća.

U okviru kategorije tekućih rashoda najznačajnije povećanje se odnosi na tekuće transfere i druge tekuće rashode.

"Planirano povećanje tekućih transfera u 2019. godini odnosi se prvenstveno na povećanje transfera za MIO za 30,2 milijuna KM u odnosu na Proračun za 2018. godinu, uslijed povećanog izdvajanja po osnovu člana 129. Zakona o MIO3 i Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja iz proteklog rata, te povećanje transfera za Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH u iznosu od 2,5 milijuna KM koje se odnosi na financiranje programa Fonda solidarnosti (nabavka citostatika za liječenje melanoma i nabavka tuberkulostatika)", naveo je premijer Novalić.

Bruto plaće i naknade po osnovu redovnog rada planirane su na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine za 7.294 zaposlenika uz primjenu osnovice za obračun plaća od 330,00 KM, koja će se primjenjivati od mjeseca u kojem proračun Federacije BiH za 2019. godinu stupi na snagu.

Ukupno planirana sredstva na ovoj poziciji iznose 204,7 milijuna KM, što predstavlja povećanje u odnosu na iznos iz proračuna Federacije BiH za 2018. godinu od 14,4 milijuna KM ili osam posto.

"Razlog povećanja je usklađivanje osnovice za obračun plaće sa 315,00 KM na 330,00 KM, kao i ispunjenje zakonske obveze isplate plaća i naknada dužnosnicima (zastupnici, ministri, savjetnici) šest mjeseci nakon prestanka njihovog mandata ukoliko nemaju zasnovan radni odnos", pojasnio je Novalić.

U pogledu nabavke stalnih sredstava najznačajniji iznosi odnose se na smještaj institucija i to 22 milijuna KM na nabavci građevina.

To predstavlja drugu tranšu za kupovinu zgrade u Sarajevu i obveze koju je Vlada preuzela potpisivanjem ugovora sa Energoinvestom, te 14 milijuna KM na ime rekonstrukcije i investicionog održavanja prostorija u Sarajevu i Mostaru.

"Kada je u pitanju nabavka automobila za federalne proračunske korisnike kao i ranijih godina planiran je jedan milijun KM pri čemu Vlada treba utvrditi listu organa za koju će se vršiti nabavka automobila nakon čega će se pristupiti centraliziranoj nabavci automobila za federalne organe uprave", rekao je Novalić.

Potvrdio je da Vlada ostaje opredijeljena da nastavi aktivnosti na sufinanciranju projekata uspostavljanja industrijskih zona u jedinicama lokalne samouprave gdje su do sada zabilježeni, kako kaže, dobri rezultati, te je u tu svrhu planirano 4,5 milijuna KM.


Nema komentara

Anketa

Ustavi