RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Održana javna tribina HSPF-a s dr.sc Raspudićem u prepunom kinu Borak

Napisano 26.08.2010. 12:09
Tribina

Sinoć je u Hrvatskom domu – kino Borak u Širokom Brijegu održana javna tribina Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) „Gdje se nalazimo i što nam je činiti?“. Ovo je bila treća javna tribina, a prva izvan mostarskog Sveučilišta, koju je organizirao ovaj Forum, koji uz Studentski zbor najjača organizacija studenata na mostarskom Sveučilištu.

Na početku tribine svima se obratio predsjednik HSPF-a Vedran Kožul koji je izrazio zadovoljstvo i oduševljenje velikim odzivom Širokobriježana i ostalih gostiju, što je uistinu odličan pokazatelj da Forum radi dobar posao. Također je istaknuo kako nije slučajno da se prva javna tribina izvan mostarskog Sveučilišta održana upravo u Širokom Brijegu. Kako je kazao, Široki Brijeg je uvijek bio središte ovoga dijela Hercegovine, kako na povijesnom, tako i na vjerskom, kulturnom, prosvjetnom i sportskom planu. Nije zaboravio ni pozdraviti predstavnike općinske vlasti na čelu sa širokobriješkim načelnikom Mirom Kraljevićem koji su ustupili kino za održavanje ove tribine.

Nakon toga se prisutnima obratio i načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević koji je pohvalio Hrvatski studentski politološki forum za njihov rad te organizaciju ovu javne tribine.

Posebni gost i izlagač na tribini bio je dr.sc Nino Raspudić koji je govorio o aktualnim pitanjima i problemima koji se tiču Hrvata u Bosni i Hercegovini. Za Ninim ažurniji nastup na ovim prostorima povod su bile šovinističke izjave koje su pristizale na račun naroda iz kojega je potekao. Istaknuo je kako je Hrvatima na ovim prostorima potrebna prava politička elita koja će povesti ovaj narod, jer se izgleda vlast u RH uvelike odmakla od nas svojim antipatičnim nastupima. Trenutna hrvatska vlast HDZ-SDP dovela je do stanja da je Republika Hrvatska postala tek mirni promatrač u majorizaciji svoga naroda u susjednoj zemlji, što se najbolje vidi u stalnim skraćivanjima prava Hrvata iz BiH i dijaspore.

I na ovoj tribini dr.sc Nino Raspudić se argumentirano zalagao za potrebu uspostave trećega entiteta (Hrvatske republike ili Hrvatskog objedinjenog kantona) koji bi uvelike promijenio stanje u ovoj zemlji, poglavito za Hrvate. Treći entitet ne bi bio puko dizanje još većih zidova u BiH već upravo suprotno, Hrvati bi napokon dobili svoje institucije i jednaka prava kakva imaju ostala dva naroda. Hrvati ne trebaju šutjeti, već se trebaju što glasnije zalagati za ta jednaka prava kroz izgradnju jake političke političke elite.

Nakon izlaganja prisutni su postavljali pitanja Nini Raspudiću, te raspravljali s njim o temama koje su ih zanimale. Posebno se govorilo o sljedećim izborima i ponovnoj mogućnosti da nam predsjednika izabiru drugi. Nino je zainteresiranima objasnio inicijativu intelektualaca koji su pozivali stranke s hrvatskim predznakom da se usuglase oko jednog zajedničkog kandidata. Njihova inicijativa nažalost nije urodila plodom, a nudila je dvije mogućnosti: izbor hrvatskog predstavnika od strane Hrvata ili u suprotnom,bojkot federalnih institucija i promjena izbornog zakona. Nije zaboravio ni da se izjasni o nemilim i humorističnim napadima na njega i njegova rastezanja po strankama, kao njihovog igrača popularnog u narodu. Nino se na to samo nasmijao i izjasnio da nije ničiji igrač i da se ne namjerava upletati u stranačku politiku, već da javno nastupa u ime svoga naroda, jer to ne čine oni koji bi trebali.

Čitavi program javne tribine vodio je i moderirao potpredsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Slaven Zeljko.

Poslije javne tribine, članovi HSPF-a su se zajedno s gostima preselili u prirodu te su uz obalu rijeke Lištice priredili roštiljadu i osvježenje. I ovoga puta bilo je lijepo vidjeti kako naša mladež nije u strahu da se bori za vlastite interese, već je spremna ući u koštac s problemima koji nas stišću, te o njima argumentirano progovoriti.

HSPF


Nema komentara

Anketa

Ustavi