RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Održana Svečana sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru

Napisano 07.12.2018. 23:19

Obilježavanje 41 rođendana mostarskog Sveučilišta  u Mepas Mallu okupilo je akademsku zajednicu iz BiH , Republike Hrvatske i čitave regije, brojne goste i uzvanike iz , kulture, religije, politike i javnog života, te predstavnike vlasti sa svih razina Bosne i Hercegovine.

Današnjom Svečanom sjednicom senata Sveučilišta u Mostaru završeni su Dani Sveučilišta koji su se kroz različite manifestacije obilježavali cijeli prošli tjedan.

„Sveučilište u Mostaru, intenzivno radi na kreiranju poticajnog okruženja za međunarodne istraživačke aktivnosti, ali i globalnu sveučilišnu prepoznatljivost i s tim u svezi potpisano je 45 različitih pravnih oblika međusveučilišne suradnje, od toga 20 u protekloj godini, sa sveučilištima iz Austrije, Njemačke, Španjolske, Italije, Vatikana, Rusije, Rumunjska, Poljske, Albanije, Češke, Slovenije, Slovačke, Portugala, Francuske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Republike Hrvatske“,kazao je rektor Sveučilišta Zoran Tomić.

Rektor Tomić je također istakao važnost i istureni centara mostarskog Sveučilišta jer oni skrbi o Hrvatim u skoro svim dijelovima gdje žive.

„U tu svrhu Senat Sveučilišta u Mostaru donio je odluke o utemeljenju Sveučilišnog centara u Središnjoj Bosni i Sveučilišnog centra u Posavini. Ovom odlukom iskazali smo trajnu privrženost razvijanju studijskih programa koji su od interesa za navedenu društvenu zajednicu. Pored Sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija naši studenti mogu pohađati i doktorske studije na Sveučilištu. Kada je riječ o dislociranim Sveučilišnim centrima, naš izazov je pokrenuti programe stručnog cjeloživotnog obrazovanja“, kazao je rektor Tomić.

O važnosti jednog javnog Sveučilišta na hrvatskom jeziku govorio je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine akademik Dragan Čović iskazavši nadu da će se Sveučilište u budućnosti još više napredovati i razvijati.

„Naš zadatak je da upravo kroz znanost, kroz naše akademsko djelovanje možemo napraviti promjene u Bosni i Hercegovini kakve zaslužuje svaki žitelj BiH. Euroatlantske integracije o kojima stalno pričamo, neće doći same od sebe . Te poslove trebaju preuzeti mladi ljudi koji će se obrazovati diljem sveučilišta. Ja kao dijete sveučilišta zajedno sa svim kolegama koji danas čine  nositelje vlasti u BiH  bez obzira iz koje su političke opcije učinit ćemo sve da stvorimo ambijent da sveučilište može radi u mnogo mirnijem ambijentu i osmišljati svoju budućnost nego to je to bilo do sada“, kazao je Čović čestitavši 41. Rođendan Sveučilištu i svim dobitnicima priznanja za doprinositi njegovom razvoju.

Uz središnju svečanost, dodjele nagrada i priznanja zatvorena je svečanost obilježavanja 41. rođendana Sveučilišta u Mostaru.


Nema komentara

Anketa

Ustavi