RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

OESS ZABRINUT: Javne RTV servise u BiH kontroliraju političke stranke

Napisano 20.04.2018. 22:13

Predstavnik misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za slobodu medija Harlem Désir izrazio je u petak u Sarajevu zabrinutost zbog toga što su javni RTV servisi u toj zemlji pod snažnim političkim utjecajem.

 "Veoma sam zabrinut za stanje javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, kojeg u svojim rukama drže političke snage", rekao je Désir na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini tijekom kojega je razgovarao s više dužnosnika i predstavnika novinara, prenosi Hina.

OESS-ov dužnosnik zadužen za slobodu medija istaknuo je kako je politička neovisnost i financijska održivost Bosanskohercegovačke radio televizije (BHRT) i entitetskih servisa od ključne važnosti.

Jedino se BHRT od javnih servisa smatra neovisnim, dok je Radio televizija Republike Srpske (RTRS) pod snažnim utjecajem vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a Federalna Radiotelevizija pod utjecajem Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Vlasti BiH su nedavno odlučile donijeti novi Zakon o RTV sustavu budući je najveći dio sadašnjeg zakona neprovediv, a u međuvremenu su hrvatske stranke zatražile uspostavu i javnog RTV kanala na hrvatskome jeziku.

Predstavnik OESS-a je pozvao predstavnike vlasti u BiH da nastave s procesom digitalizacije sustava emitiranja, što je zapelo zbog protivljenja entitetskog emitera Radio televizije Republike Srpske da se osnuje zajednički Mrežni operater na državnoj razini, na čemu inzistira Regulacijska agencije za komunikacije (RAK).

„Ovo ide ruku pod ruku s potrebom da se poštuje neovisna uloga Regulacijske agencije za komunikacije i njene odluke, kao i s potrebom da se završi proces prijelaza na digitalno emitiranje“, rekao je predstavnik OESS-a.


Nema komentara

Anketa

Ustavi