RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

OHR je smetnja na europskom putu BiH

Napisano 30.12.2009. 19:52

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da ne stoje ocjene OHR-a da su zaključci Narodne skupštine RS-a antidejtonsko ponašanje, već da je to upravo nametanje zakona koje čini visoki predstavnik u BiH.

On je rekao da visoki predstavnik nema zakonodavnu funkciju, jer je to isključivo posao nadležnih institucija u BiH i RS-u, te da je OHR "osnovna smetnja na europskom putu BiH".

Dodik je na press-konferenciji pozvao visokog predstavnika u BiH da, kako kaže, dosljedno tumači Dejtonski mirovni sporazum i da objasni na osnovu kojeg akta mu je dana mogućnost da nameće zakone u BiH.

"Pozivam ga da objasni uporište na osnovu kojeg ima pravo da donosi zakone, neka nas uputi na akt koji mu daje to pravo. Da li je to Aneks 10. ili koje su to rezolucije Vijeća sigurnosti koje njemu daju eksplicitno pravo da može da nametne zakon? Neka nam pročita dijelove Bonske deklaracije za koje mi možda ne znamo", poručio je Dodik.

Za OHR je još rekao i da je smetanja ukupnom razvoju i napretku BiH i da je RS spremna i na dogovor o imovini kao jedinom preostalom uvjetu za zatvaranje OHR-a. Jedino će tako, smatra Dodik, BiH dobiti šansu da ide dalje.

 

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi