RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

OHR se seli u Bruxelles krajem godine?

Napisano 29.04.2010. 15:56
OHR

Ured visokog predstavnika (OHR) do kraja godine bi mogao biti zatvoren, a visoki predstavnik prebačen u Brisel, odakle bi s umanjenim ovlastima i utjecajem nastavio nadgledati provođenje Dejtonskog sporazuma, saznaje "Dnevni avaz".

Ovakav razvoj situacije, kako je naš list doznao iz dobro upućenih izvora, jedna je od najozbiljnijih opcija za razrješenje sudbine OHR-a, i to posebno nakon prijema Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP) i istanbulskog samita predsjednika BiH, Srbije i Turske.

Izvršna uloga

Funkcija visokog predstavnika, koju trenutno obavlja Valentin Incko (Inzko), tako ne bi bila u cijelosti ukinuta, kao ni bonske ovlasti, ali bi zatvaranjem ureda u BiH bila ograničena izvršna uloga međunarodne zajednice, a odgovornost u potpunosti prebačena domaćim vlastima.

Istovremeno, međunarodna zajednica bi briselskim sjedištem OHR-a i visokim predstavnikom koji se ne bi puno radno vrijeme bavio BiH, sebi ostavila mogućnost da intervenira samo u hitnim slučajevima. Jedna od opcija, koja se još razmatra u diplomatskim krugovima, jeste da ista osoba preuzme sličnu nadležnost i za Kosovo.

I ranije je bilo ideja da visoki predstavnik ostane i da nerezidentno pokriva BiH, a da se mnogo aktivnije angažira specijalni predstavnik Evropske unije (EUSR). Kako sada stvari stoje, to bi i dalje bila ista osoba s dva šešira, jednim u Sarajevu, a drugim u Briselu.

Nezvanično, ovakav plan mogao bi dobiti podršku članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) Turske i Rusije, što je veoma važno, jer su te dvije zemlje do sada uglavnom imale potpuno oprečne stavove - Turska je tražila ostanak, a Rusija odlazak OHR-a.

Opcija u igri

Većina država Evropske unije članica PIC-a već duže želi zatvoriti OHR i traži način kako da se to najbezbolnije učini. Nepoznanica je stav Vašingtona, ali on se može predvidjeti iz ugla strateškog usmjerenja sadašnje administracije da sve radi u dogovoru sa EU.

Kako nam je potvrđeno iz diplomatskih izvora u Uniji, ovakva opcija i do sada je bila u igri, ali EU još nije donijela konačan stav, posebno zbog činjenice da još traje uspostavljanje Službe za vanjske poslove EU pod upravom Ketrin Ešton (Catherine Ashton), visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost.

- Prije nego što se uspostavi ta služba i precizira njena struktura, neće se znati kako Unija vidi i sudbinu OHR-a i EUSR-a. Da, postoji prijedlog da ostane neki izdvojeni ured visokog predstavnika, ali ništa nije precizirano u cijelosti. To će se znati u narednom periodu - kazao nam je izvor blizak uredu Ketrin Ešton.

Odlazi i EUFOR?

Nakon što je NATO odobrio uvjetni poziv BiH da postane dio MAP-a, nekoliko država EU odmah je istaklo sve stare želje za povlačenjem vojnih snaga EUFOR-a iz BiH.

Za mnoge države ova misija je preskupa, a nakon što je BiH sve bliža članstvu u Savezu, ona je i nepotrebna. Takve namjere korespondiraju i s planovima za gašenje OHR-a što je prije moguće.

Raspodjela državne imovine


Ako se postigne konsenzus unutar međunarodne zajednice o provedbi plana, onda će ostati ključni problem posljednjeg uvjeta iz seta pet ciljeva i dva uvjeta, a to je dogovor o raspodjeli državne imovine.

Postoji razmišljanje da se, ako ne bude političke volje da se to pitanje riješi prije izbora, sačekaju izbori i da se dogovor postigne odmah nakon izbora i tako omogući zatvaranje OHR-a u BiH.

Ili, da se PIC zadovolji samo rješavanjem pitanja vojne imovine, kao uvjeta za NATO, a da razgovori o ostatku imovine budu nastavljeni pod patronatom visokog predstavnika iz Brisela.

Dnevni Avaz


Nema komentara

Anketa

Ustavi