RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Općinsko vijeće 7. veljače proglasilo Danom sjećanja na pobijene franjevce

Napisano 24.08.2012. 17:00

Široki Brijeg - Održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje grobišta

Građani Širokog na svojoj koži su osjetili “snagu“ totalitarnog režima

■ Općinsko vijeće 7. veljače proglasilo Danom sjećanja na pobijene franjevce
■ Općina Široki Brijeg još uvijek traži oko 2.300 svojih građana koji su nestali tijekom II. svjetskog rata i poraća

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u Širokom Brijegu je održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području općine.

- Građani Širokog na svojoj koži su osjetili „snagu“ totalitarnog režima. Odajemo počast svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima, ali istodobno osuđujemo počinitelje brojnih zločina koji na žalost ovdje u Širokom još uvijek nisu procesuirani i kažnjeni, izjavio je predsjednik POUG-a Pero Kožul.
Prihvaćen je prijedlog člana povjerenstva fra Miljenka Stojića da se već sljedeće godine Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, kao i Dan hrvatskih mučenika na Udbini (obilježava se prve subote nakon 23. kolovoza) obilježi prigodnim programom. Na sjednici je analiziran, krajem prošlog mjeseca, organizirani program pokopa žrtava II. svjetskog rata i poraća 42 ekshumirane žrtve na području općine Široki Brijeg i ocijenjen je visokom ocjenom.

Još jednom su upućene riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli da se dostojanstveno pokopaju posmrtni ostaci 42 žrtve komunističkog režima, a upućena je i zahvala medijima koji su pratili ovaj događaj.

Općina Široki Brijeg još uvijek traži oko 2.300 svojih građana koji su nestali tijekom II. svjetskog rata i poraća, te na Bleiburgu i Križnom putu. Stoga je Općinsko vijeće Širokog Brijega 7. veljače proglasilo Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi