RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Oporba u RS napala Dodika zbog suradnje s Čovićem: "Nisu raspoloženi praviti Hrvatima državu"

Napisano 20.05.2010. 12:39
Čović i Dodik

Oporbeni SDS i PDP kritizirali su danas Milorada Dodika i Dragana Čovića zbog kako su naveli "oživljavanja Prudskog sporazuma", koji je "štetan za RS".

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica kritizirao je danas dogovor lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragana Čovića o uzajamnoj podršci njihovim kandidatima za članove Predsjedništva BiH, ocjenjući da se time oživljava “prudski proces”, koji je “štetan za RS”.

Govedarica je na pres-konferenciji u Banja Luci istaknuo da HDZ BiH i ostale hrvatske stranke u BiH imaju interes za ovakvu vrstu suradnje koja je uspostavljena sa SNSD-om, ali da je ona, smatra, suprotna interesu srpskog naroda i da je takav dogovor "osuđen na propast".

„SDS nije raspoložen da treći put u posljednjih stotinu godina Hrvatima na prostorima Balkana pravi državu”, rekao je Govedarica.

Upozorio je građane RS-a da će, ukoliko glasaju za kandidata SNSD-a, koji će vjerojatno ponovo biti aktualni član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, “za par mjeseci imati izmjene Ustava BiH, kojim će se ukinuti RS i uspostaviti četiri federalne jedinice, kao što je predviđeno “prudskim sporazumom”, kao jedinim postignutim dogovorom domaćih političara u BiH.

Potpredsjednik SDS-a je još dodao i da je Radmanović u sadašnjem mandatu pokazao da „nema kapaciteta“, a vjerojatno "ni interesa" da se nosi s bošnjačkim i hrvatskim članom Predsjedništava BiH, što potvrđuje i njegova "neadekvatna" reakcija na Istanbulsku deklaraciju.

Član Izvršnog odbora Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak ocijenio je danas da je “očigledno” da je “prudski sporazum”, koji je "štetan" za RS jer predviđa četiri teritorijalne jedinice u BiH, “reaktiviran” dogovorom lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Dragana Čovića o uzajmanoj podršci tih stranaka na izborima.

Crnadak je na izvanrednoj pres-konferenciji naveo da je taj dogovor dokaz da se SNSD “potpuno izgubio i da više nemaju nikakvih ograničenja u borbi da ostanu na vlasti".

Postavio je i pitanje kako je za RS dobar sporazum sa strankom “koja ne prihvaća i nikada nije priznala RS u sadašnjim granicama”.

Ocijenio je da je dogovor Dodika i Čovića “očigledno dobar samo za SNSD, koji bi s bilo kim sklopio dogovor samo da ostane na vlasti nakon 3.listopada”.

Član Izvršnog odbora PDP-a je optužio SNSD i njegove predstavnike i za “neprincipijelnost”, jer su ranije tvrdili da je sa strankama iz Federacije BiH moguća samo postizborna matematička koalicija.

“To što smo jučer vidjeli na sastanku Dodika i Čovića je prijateljska, predizborna, strateška koalicija. Nešto potpuno drugačije”, navodi Crnadak i dodaje da je jučerašnji dogovor “vruć šamar i uvreda svim Srbima koji žive u RS-u, a protjerani su iz Hrvatske, jer su za HDZ ‘Bljesak’ i ‘Oluja’ oslobodilačke akcije”.

Predložio je i da čelni ljudi SNSD-a dobiju “Oskara za glumu” u vezi s reakcijama koje su davali o Istanbulskoj deklaraciji i srbijanske Rezolucije o Srebrenici.

Predstavnici SNSD-a su se, tvrdi Crnadak, pretvarali da su protiv tih dokumenata, ali se vidi da su “oni to sve ranije dogovorili i snažno podržali”, a dokaza za to je činjenica da do danas nisu uputili službeni prosvjed Beogradu ni za jedan ni za drugi dokument za koje su tvdili da su štetni za RS.

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi