RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Opravdana potreba formiranja profesionalne vatrogasne postrojbe u Županiji Posavskoj

Napisano 25.08.2017. 23:39

Više od 40-ak sudionika okupilo se na današnjoj Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu ŽP, koja je u Orašju održana za općine Orašje i Domaljevac-Šamac. Uz voditelje Službi CZ Orašje i ŽP Iliju Kobaša i Iliju Jezidžića, raspravu su pratili i predstavnici DVD-a, mjesnih zajednica, općinski vijećnici s  predsjednikom OV-a Mariom Oršolićem, pomoćnici načelnika Pero Baotić i Mladen Marković, te ravnateljica DZ Orašje dr Ljiljana Leovac. Nakon provedene diskusije jasan zaključak je da se što prije krene u proceduru usvajanja zakona i njegovu primjenu, kao i da se ide u formiranje profesionalne vatrogasne postrojbe i na taj način razriješi pitanje vatrogastva na području općine. U tom procesu, istaknuto je, riješilo bi se pitanje postojećih vatrogasaca koji bi za početak morali biti dio profesionalne postrojbe, prenosi Radio Orašje.

-„Stav prisutnih je da se ide na formiranje zajedničke profesionalne postrojbe na prostoru ŽP. Mi ne odustajemo od ideje, a je li to zajednička županijska postrojba za sve tri općine, ovisi kako će riješiti u općini Odžak po pitanju njihove profesionalne postrojbe.  Rok za dostavljanje primjedbi, sugestija i prijedloga županijskoj civilnoj zaštiti ili općinskoj službi je do 16.rujna, kad ćemo sve objediniti, pripremiti i proslijediti Vladi ŽP, istaknuo je Ilija Kobaš, te naglasio da je obaveza županije formiranje profesionalne vatrogasne postrojbe, bez obzira na stavove općina.

Prisutni su istaknuli da je dugoročno gledano, opravdana potreba formiranja profesionalne vatrogasne postrojbe na razini ŽP. Prijedlog je da općine Orašje i Domaljevac Šamac formiraju zajedničku postrojbu, dok iz Odžaka neslužbeno dolazi prijedlog formiranja samostalne profesionalne vatrogasne postrojbe.

Miroslav Lucić predsjednik Vatrogasnog saveza ŽP je naglasio da je Nacrt zakona veliki pomak, te dodao da vatrogasci trenutno imaju vrlo loše uvjete i opremu, što je zorno pokazano u posljednjim akcijama. –„Treba istaknuti da smo zadovoljni njihovim radom, ali nikako statusom i opremom i najčešće vatrogasci u akcijama daju i više od očekivanog“, kazao je Lucić.

Vladimir Dominković predsjednik DVD-a Tolisa je naglasio da imaju vozilo staro više od 50 godina i plaću vatrogasca od 402 KM, ali da u ovakvim uvjetima neće moći izdržati još jednu ovako sušnu godinu. Na javnoj raspravi je istaknuto da kod usvajanja zakona treba voditi brigu o zbrinjavanju svih postojećih vatrogasaca i da imaju prednost pri zapošljavanju u profesionalnu vatrogasnu postrojbu. Postavljena su i pitanja stručnog osposobljavanja vatrogasaca u školama, što s vatrogascima koji ne prođu testove, te je istaknuto da kod mladih ljudi nema interesa za upis u vatrogasce.

Podsjetimo, javna rasprava za općinu Odžak održana je jučer.


Nema komentara

Anketa

Ustavi