RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Optužnica protiv 22 navijača i 8 policajaca

Napisano 02.12.2010. 12:48
Neredi u Širokom

ŠIROKI BRIJEG – Tužiteljstvo ZHŽ-a idući tjedan podignut će optužnicu protiv 22 navijača koji su izazivali nerede prije nogometne utakmice NK Široki Brijeg - FK Sarajevo od 4. listopada prošle godine, u kojima je život izgubio Vedran Puljić (24), te osam pripadnika Sudske policije koje se sumnjiči da su pomogli u bijegu Olivera Knezovića, također osumnjičenog u ovom slučaju, doznajemo od izvora bliskog Tužiteljstvu. Na ovaj način više od godinu dana od velikih nereda, koje su u mirnom hercegovačkom mjestu izazvali navijači FK Sarajevo, cijeli slučaj dobit će i sudski epilog, nakon čega bi ipak mnoge stvari koje su do sada bile prekrivene velom tajne trebale biti mnogo jasnije.

Sudski epilog divljanja

Naime, slučaj koji vodi Županijsko tužiteljstvo ZHŽ-a podijeljen je u dva dijela. Prvi dio se odnosi na već spomenutog Knezovića i policajca Dragana Vujevića, koji su osumnjičeni za Puljićevo ubojstvo. Ovaj dio slučaja još uvijek se nalazi u fazi istrage te je neizvjesno kada će biti podignuta optužnica. Drugi dio je vezan uz istragu o uzrocima i tijeku navijačkih divljanja u Širokom Brijegu, za što je Tužiteljstvo prikupilo dovoljan broj raznoraznih dokaza te zbog toga podiže optužnici protiv 22 navijača. Kako doznajemo od našeg izvora, te navijače se prema optužnici tereti za izazivanje nereda, uništavanje tuđe stvari te napad na službene osobe.
Isto tako, u ovom dijelu slučaja vodila se sveobuhvatna istraga o bijegu Olivera Knezovića. Podsjetimo, Knezović se dobrovoljno predao policiji, nakon čega je bio u pritvoru. Međutim, istu večer uspio je pobjeći. Odmah se posumnjalo da su mu u bijegu pomagali pripadnici Sudske policije, zbog čega je osam njihovih pripadnika bilo suspendirano, a sada će i u sudskim klupama morati dokazivati svoju nevinost. Napomenimo kako je u navijačkim divljanjima, koja su imala tragičan epilog, bilo 40 oštećenih osoba, a prema našem izvoru, svi oni trebali bi se na Sudu pojaviti u svojstvu svjedoka.

Navijački neredi

Podsjetimo da su se neredi dogodili 4. listopada prošle godine prije samog početka nogometne utakmice. Naime, navijači FK Sarajevo su najprije napali prodavače ulaznica na ulazu u stadion, a potom su počeli divljati i gradom gdje su uništavali imovinu, a napadali su i građane ulazeći im u kuće. Policajci nisu uspjeli smiriti razularenu masu pa su s ciljem zastrašivanja pucali iz vatrenog oružja u zrak. Jedan policijski pištolj završio je u rukama civila, ispostavit će se Olivera Knezovića zbog čega je isti i uhićen, ali je iste noći uspio pobjeći iz pritvora Županijskog suda u Širokom Brijegu. U pritvoru je bio i policajac Dragan Vujević, koji je nakon žalbi njegove odvjetnice Nade Dalipagić pušten braniti se sa slobode. U neredima je više osoba teže i lakše ozlijeđeno, a Vedran Puljić je smrtno stradao od hica koji ga je pogodio u glavu.

Još nema optužnice za ubojstvo

Što se tiče prvog dijela slučaja, iz Tužiteljstva su nam kazali kako se još uvijek vodi istraga te bi se ponovno trebali ispitati određeni svjedoci i vještaci. U Tužiteljstvu ZHŽ-a nisu željeli spekulirati kada će biti podignuta optužnica u ovom dijelu slučaja, pa je još uvijek javnosti nepoznato tko je ubio Vedrana Puljića.

Sveobuhvatna istraga

U ovom slučaju vođena je sveobuhvatna istraga. S obzirom da se radi o kompliciranom slučaju, jer je došlo do masovne tučnjave, napada na policiju i obične građane te uporabe vatrenog oružja, Tužiteljstvo nije željelo ništa prepustiti slučaju pa su urađene i dvije rekonstrukcije slučaja. U rekonstrukcijama su sudjelovali vještaci, balističari, policija, ali i oko 50 osoba, što svjedoka, što sudionika ovog događaja. Kako su nam ranije naglašavali iz Tužiteljstva ZHŽ-a, rekonstrukcije su poslužile svrsi te istražiteljima ukazale na određene stvari

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi