RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Orašje: Crpna stanica Vidovice od životne važnosti za poljoprivrednike

Napisano 24.10.2016. 20:52

Iako su najkritičnije točke proboja savskoga nasipa u Posavini sanirane, posao na obnovi nasipa i njegove obrane od 100-godišnjih voda još nije završen, zbog čega je ponovno prisutan opravdani strah u očima Posavljaka. Kako se katastrofalne milijunske štete više ne bi ponovile, nužno je što prije riješiti najveće životno pitanje ovdašnjih ljudi. U Vladi PŽ-a održan je radni sastanak na kojem su razmatrana dva pitanja iz oblasti vodoprivrede koja su od vitalnog značaja za PŽ i Orašje. Na sastanku su bili nazočni izaslanstvo Agencije za vodno područje rijeke Save predvođeno direktorom Sejadom Delićem, predstavnici Općine Orašje na čelu s načelnikom Đurom Topićem i predstavnici Vlade PŽ-a na čelu s predsjednikom Vlade Marijanom Klaićem. Predstavnik Instituta IPSA iz Sarajeva predstavio je studiju opravdanosti izgradnje CS Vidovice. Izgradnja je trebala osigurati zaštitu od unutarnjih visokih voda u zapadnom dijelu hidromelioracijskog područja Objeda, a postojeći CS Đurići u Vučilovcu izgrađen 1964., istočni dio tog područja. Izgradnja CS Vidovice započeta je 1991. i trebala je biti završena 1992., ali zbog rata ni do danas nije.

 

Dopuna studije opravdanosti

- U realizaciji tog projekta 1991. je završena izgradnja glavnog razdjelnog kanala dužine 4300 m - ustava na savskom nasipu, izljevni kanal od ustave do rijeke Save i armirano-betonski temelji za CS Vidovice. Preostalo je izgraditi objekt CS Vidovice i ugraditi strojarsku opremu crpnog postrojenja. Studijom je računski dokazana potreba osiguranja još 1,500.000 KM da bi crpna stanica Vidovice u potpunosti bila izgrađena. Utvrđeno je kroz analizu troškova, koji će nastati nakon izgradnje stanice kroz njezinu uporabu, da će oni iznositi oko 22.000 KM na godišnjoj razini, kaže Klaić i objašnjava: - U studiji nisu predstavljene odgovarajuće analize opravdanosti izgradnje CS, a koje su bile sastavni dio glavnog projekta izgradnje CS Vidovice iz 1991., kao ni štete koje nastanu na poljoprivrednim usjevima i objektima u vrijeme ekstremnih oborina, a koje su se događale u posljednjih nekoliko godina. Smatramo da su predstavljeni troškovi na godišnjoj razini, koji će nastati prilikom korištenja CS, minorni u odnosu na korist koju CS osigurava u zaštiti od štetnog djelovanja voda. Zbog toga su sudionici sastanka zahtijevali dopunu studije opravdanosti izgradnje CS Vidovice s navedenim parametrima kako bi slika opravdanosti izgradnje CS bila potpuna.

 

Smanjiti rizik od poplava

Druga tema radnog sastanka odnosila se na dostignuti stupanj realizacije izgradnje vodozaštitnih objekata na prostoru PŽ-a, a koji trebaju smanjiti rizik od poplava visokih voda prve kategorije. Podsjećamo, ekstremno visoke vode rijeka Save i Bosne, tisućljetne vode, u svibnju 2014. izazvale su katastrofalne poplave koje su prouzrokovale štete na stambenim, gospodarskim, javnim i infrastrukturnim objektima, te u poljoprivredi u iznosu od 189 mil. KM, jer je bilo poplavljeno 74 posto površine PŽ-a. - Kao prioritetne aktivnosti, dogovorena je rekonstrukcija obrambenih nasipa uz vodotoke prve kategorije na visinu stogodišnje vode sa zaštitnim nadvišenjem od 120 cm u dužini od 22 km, izgradnja centra obrane od poplava u Orašju te dovršetak izgradnje CS Vidovice i otvaranje područnog ureda za vodoprivredu. Od navedenoga realizirana je rekonstrukcija savskog obrambenog nasipa u duljini od tri km u Prudu i tri km u Grebnicama, ugovoreni su radovi na rekonstrukciji nasipa uz rijeku Bosnu u duljini od 1,25 km i radovi na izgradnji centra obrane od poplave u Orašju. Sudionici sastanaka iskazali su jedinstven stav kao zahtjev prema AVP rijeke Save, da poduzme sve aktivnosti kako bi se pristupilo realizaciji preostalih ranije zacrtanih projekata. Vlada PŽ stavlja se na raspolaganje ako je potrebna njezina pomoć, a isto tako očekuje od federalnih institucija da se maksimalno uključe u realizaciju navedenih projekata, izjavio je predsjednik Vlade PŽ-a Marijan Klaić.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi