RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Osniva se Vrhbosansko sveučilište

Napisano 02.09.2010. 11:04
sjemeniste_tr

Do sada je u Bosni i Hercegovini, pod okriljem Katoličke crkve, osnovano sedam katoličkih školskih centara, u kojima mladi dobivaju osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. No, izgleda kako je sazrelo vrijeme za početak realizacije zamisli osnivanja i jednog sveučilišta koje bi pružalo priliku mladima ostati u svojoj zemlji i stjecati kvalitetnu visoku stručnu spremu ne odlazeći u neki od gradova u Hrvatskoj ili na Zapadu.

Ideja o osnivanju sveučilišta u Bosni, koji bi bio na određeni način pod crkvenim okriljem, nije novijeg datuma. Oni koji su upućeniji u tematiku prisjetit će se kako je na sličnu zamisao došlo Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost (u okviru HKD Napredak) još ratne 1994., ali je sve ostalo u području misaonih imenica.

Konkretne obrise ova je ideja dobila na jednom od zasjedanja Biskupske konferencije BiH 2002. Od tada pa do danas pokušavalo se (i još pokušava) iznaći najbolje rješenje ostvarenja ovoga sna. Međutim, sada se sa sigurnošću može reći da se nazire “zora dana”.

Tomu je, osim ostalih, doprinijela suglasnost vlade Srednjobosanske županije – za registraciju takvoga sveučilišta u Travniku.

Privremene prostorije sveučilišta mogle bi biti u Travničkom sjemeništu. I to ne bi bio prvi put da prostor ove institucije posluži u svrhu visokog školstva. Naime, Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i Vrhbosanska filozofsko-teološka škola (danas Katolički bogoslovni fakultet) prvotno su – tri godine – djelovali u Travniku, od 1890. do 1893.

Bitno je naglasiti da su podršku osnivanju sveučilišta dali i vrhbosanski nadbiskup i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrne. Osim njih, pozitivno su se o ovomu izrazili skoro svi članovi diplomatskog kora u BiH, a za očekivati je i potporu hrvatske Vlade. Kada ugleda svjetlo dana, sveučilište će se najvjerojatnije zvati: Vrhbosansko sveučilište, Sveučilište za Europu i djelovalo bi pod okriljem HKD Napredak.

U planu je osnivanje pet različitih studija: Hrvatski i engleski, Povijest i povijest europske kulture, Informatika, Ekonomija i javna uprava te Pravo i diplomacija. Time bi bilo zaokruženo veliko područje današnjeg života koje nudi perspektivu stjecanja različitih zvanja.

Sveučilište bi djelovalo u Travniku i Sarajevu, a njegovo otvaranja, s Božjom pomoću, mogli bismo očekivati već sljedeće akademske godine. I ne bi se na njega mogla primijeniti ona šala koja kaže da je vozač autobusa, zaustavljajući se u Travniku, rekao putnicima kako mogu izić’, odmorit’ se, popit’ kavu i usput završit’ fakultet.

Bilo bi to sveučilište koje je okrenuto budućnosti i europskoj težnji Bosne i Hercegovine – kako mu i stoji u podnaslovu. Otvoreno svima omogućilo bi mladim Hrvatima u BiH da jasno i glasno kažu tko su i što su, ne vrijeđajući nikoga i ne dopuštajući da njih itko vrijeđa. Osim toga, važna je činjenica kako veliki broj mladih nakon završene srednje škole odlazi na studij negdje “vani” i tamo u načelu ostaje.

Ovime bi se perspektiva uvelike promijenila te ne bismo morali strahovati hoćemo li imati kvalitetnoga kadra koji bi bio kadar barem biti čestit predsjednik mjesne zajednice. Stoga je važno zaboraviti sve osobne interese i zdušno poduprijeti realizaciju ideje osnutka jednoga ovakvoga sveučilišta.

[Katolički tjednik / KTA]


Nema komentara

Anketa

Ustavi