RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otkriveno spomen-obilježje PPN-a „Johanovi sokolovi“

Napisano 19.09.2012. 10:56

HVIDRA UBŽ

Otkriveno spomen-obilježje PPN-a „Johanovi sokolovi“

Obljetnica – U Golubiću obilježena godišnjica SV-a „Mato Tomić“ HVO Regije Bihać

■ Sjećanje na dane zajedničke borbe za slobodu domova
■ Članovi obitelji poginulih, priredili su misu zadušnicu u crkvi sveti Martin
■ Dobri susjedi - Tijekom rata Hrvati i Bošnjaci u ovom dijelu BiH su bili podrška jedni drugima

U bihaćkome naselju Golubić upriličeno je podsjećanje na poginule pripadnike ratnoga sastava Samostalnoga voda „Mato Tomić“ HVO Regije Bihać, te žitelje Hrvate, inače civilne žrtve rata s područja ove mjesne zajednice.

Kako je planirano programom obilježavanja, članovi obitelji poginulih, priredili su misu zadušnica u crkvi Sveti Martin, a zatim i opijelo koje je vodio fra Robert Slišković. Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća u sjećanje na žrtve koje su ugrađene u slobodu Bihaća i države Bosne i Hercegovine, te odavanja počasti žrtvama, nazočnima, a na poziv organizatora, obratili su se općinski načelnik mr. sc. Albin Muslić i Franjo Jurić u svojstvu dopredsjedatelja Općinskog vijeća Bihać i izaslanika premijera Unsko-sanske županije dr. Hamdije Lipovače.

Načelnik Muslić je prigodnim riječima podsjetio na vrijeme rata i stradanja koje je kao dijete sačuvao u svojim sjećanjima, te kazao kako je Bihać, unatoč 1.201 danu izolacije, dočekao slobodu. Ta sloboda nije darovana, kako je naglasio, već je plod borbe i žrtava. Zato, kako je kazao, moramo se sjećati dobra i zla iz vremena rata, dobra kroz ljude koji su i sebe žrtvovali zbog slobode, a ratnih teškoća i žrtava zbog istine i budućih naraštaja.

Po riječima Franje Jurića, HVO Regije Bihać s preko devedeset poginulih i dvije stotine ranjenih, dao je doprinos zajedničkoj obrani Bihaća. S obzirom na ratnu prošlost Golubića posebno je naglasio zajedništvo Hrvata i Bošnjaka - dobrih susjeda opredijeljenih da brane svoje domove. Kako je sam Golubić bio prva crta bojišnice i obrane Bihaća i bojište na kojem su se vodile odsudne bitke, Jurić je izrazio zahvalnost svim mještanima Golubića na pozornosti koju pridaju obilježavanju ove godišnjice.

| VLM | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi