RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

OTVORENO PISMO HALIDU GENJCU: "Bošnjački politički faktor" ne vrši samo nacionalnu već i vjersku diskriminaciju

Napisano 06.02.2018. 23:28

Na nedavne medijske istupe Halida Genjca reagirao je Županijski odbor HDZ-a 1990. Županije Središnja Bosna.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Gospodine Genjac, nismo mogli ne reagirati na Vaš istup na portalu "Vijesti.ba", objavljen 06.02.2018. godine, koji neupućene u Vaš moralni kredibilitet može dovesti u zabludu.

Mi iz Lašvanske doline, a pogotovo Hrvati Travnika i drugi nebošnjaci itekako dobro znamo Vaše moralne kvalitete. Travničanin ste od prije rata, za vrijeme i još određeno vrijeme poslije rata, zato Vas dobro poznajemo. Visoke funkcije koje već dulje vrijeme obnašate izvan Travnika, u okviru kako to Vi navodite "bošnjačkom političkom faktoru" kojem pripadate zaslužili ste upravo "dobro odrađenom poslu" u Travniku politike kojoj pripadate.

Podsjetili bi Vas na ono zbog čega ste nagrađeni visokim funkcijama.

Bili ste u Travniku u samom vrhu političke opcije kojoj ste ostali vjerni do kraja.

Ta politika je omogućila dolazak međunarodnih terorista preko tzv. humanitarnih organizacija iz islamskih uglavnom arapskih zemalja koje je kasnije međunarodna zajednica zabranila jer su povezane s terorizmom. Znamo dobro te "humanitarce" kao što ih i Vi znate. Općina Travnik je etnički u velikoj mjeri očišćena od Hrvata, u pitanju su desetine sela. Stanovništvo tih sela protjerano, a sela uništavana sustavno i potpuno kroz dulje vremensko razdoblje. Od strane ARBiH iz Lašvanske doline iz Travnika je protjerano više od 2/3 Hrvata, više od pola općine Novi Travnik, te pola općine Vitez i Busovača. Kada govorimo o uništavanju ne mislimo samo na kuće i gospodarske objekte, već i na infrastrukturu, skrnavljenje svih vjerskih objekata i grobalja. Zar ste to zaboravili? Na žalost i danas ima vidljivih tragova tog divljaštva.

Puna su Vam usta optuživanja Dragana Čovića (kojeg ne branimo) i tzv. UZP.

A što je ovo naprijed navedeno, ako nije UZP? To što nije procesuirano ne znači da se nije desilo. To je sramota našeg pravosuđa. Zato se Hrvati nekada zapitaju da li je ovo baš i njihovo pravosuđe? Kako je do sada radilo, očito nije. Jer da radi svoj posao, sumnjamo da bi Vi obnašali funkcije koje obnašate i održavali se na funkcijama uglavnom napadajući druge. Dugo ste na važnim funkcijama a ne možemo se baš sjetiti po čemu bi Vas se moglo pamtiti po dobru za zajedničku nam domovinu. Osim što dobro živite.

Sada Vam je Čović na tapetu, a od njega živite, i s njim ovom državom vladate već dvadeset i više godina,  sutra vjerojatno svaki drugi Hrvat koji misli drugačije u odnosu na Vas i Vaš "politički faktor." A trebate znati da gotovo pa sigurno nema Hrvata koji ne misli drugačije od Vas.

U tekstu se pozivate na patnju bošnjačkog naroda u proteklom ratu kao da su Hrvati krivi za svu tu patnju koja je na žalost pogodila bošnjački narod. Ali zar istu takvu patnju nije osjetio i hrvatski narod, i to u velikoj mjeri od strane ARBiH? Zašto uporno Vaš "politički faktor" kojem pripadate to prešućujete? To se desilo. To je zločin. Za taj zločin nisu odgovarali oni koji su ga organizirali kao ni počinitelji. A za svaki zločin koji su počinili Hrvati prema Bošnjacima odveć je svima poznat. Poznati su i zločini, nimalo manji koje su počinjeni nad Hrvatima od strane Bošnjaka, ali ih prešućujete. Zar ste zaboravili logore u koje su odvođeni Hrvati. Podsjetit ćemo Vas samo za neke, iako smo uvjereni da to dobro znate. To su: kasarna u Travniku, škola i još dva objekta u Mehuriću, Šimića kuća u Brajkovićima, muzička škola, KP dom i Dom umirovljenika u Zenici, stadion NK "Iskra" Bugojno...... Ritualnih odsijecanja glava zarobljenika i uhićenih civila. Da ne idemo nikud iz središnje Bosne.

Na žalost "bošnjački politički faktor" kojem pripadate ne vrši samo nacionalnu već i vjersku diskriminaciju.

Opet ćemo Vas podsjetiti i da ostanemo samo u Travniku. Katolička crkva je diskriminirana u odnosu na IVZ kojoj je davno vraćena sva nepokretna imovina i od koje itekako sada ima materijalne koristi. Vaš "bošnjački politički faktor" je čak i nekim fizičkim osobama vratio nekretnine, naravno islamske vjeroispovijesti. Jesu li to katolici manje vrijedni ili građani drugog reda. Da o položaju Srba i pravoslavaca ne govorimo kad su u pitanju ovi prostori. Kojeg li su, po Vašem "političkom faktoru" oni reda.

To je Bosna koju Hrvati ne da neće, već ne mogu prihvatiti.  Vaš "bošnjački politički faktor" prijeti ratom na spomen "trećeg entiteta" kojeg ova naša politička opcija ne zagovara. Nismo primijetili da je itko s hrvatske političke scene zagovornik ratne opcije za tako nešto. Ali ako bi se kroz legalne institucije konstitutivni narodi dogovorili o tome, zar to ne bi bilo legalno? Ili da međunarodna zajednica nametne tako nešto!!!

Dobro ste rekli da međunarodna zajednica u BiH zna što tko zagovara, ali očito sebe izuzimate iz toga. Odavno je već toj međunarodnoj zajednici dobro poznato za što se zalaže i što zagovara Vaš "politički faktor". Mislite da vjeruju u ono što govorite? Pa zar Vam nije poznato da je već odavno svima jasno da Vaš "politički faktor" jedno priča a drugo radi? Niste baš kredibilan sugovornik. Na sve strane i svako malo drugima pripisujete teške etikete a ni sami niste ništa bolji, prijetite ukidanjem jednog entiteta-što predstavlja rušenje ustavnog poretka. Ni mi nismo zadovoljni ustavnim rješenjima, ali borimo se kroz institucije ove države da ga promijenimo na bolje.

Na kraju gospodine Genjac govorite kako je "s takvima teško postići politički kompromis". Kada tako nešto postavljate kao pitanje, mi bi Vama postavili drugo: možete li navesti i jedan primjer kompromisa koji je postignut a da ste i Vi sudjelovali u njegovu donošenju? Poznat je Vaš početak opstrukcije već dogovorenog "međutim...".

Zato na kraju mislimo da ste Vi zadnja osoba koja može drugima dijeliti lekcije i etiketirati ih. Lijepeći drugima etikete itekako ste u njima prepoznati, stoji u priopćenju ŽO ŽSB HDZ-a 1990.


Nema komentara

Anketa

Ustavi