RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvoreno pismo podrške nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću

Napisano 08.11.2010. 13:08
Vinko Puljić

Uzoriti kardinale Puljiću,
 
Slijedom događaja koji trenutno potresaju Vas i Vaše Ustavom zajamčeno pravo na vlasništvo, ali i cijeli vjerni katolički puk i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, odlučili smo Vam ovim otvorenim pismom dati bezrezervnu podršku!
 
Sramotnom presudom sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, Alise Numić, krajnji rok za Vašu deložaciju iz rezidencije – nad kojom Vrhbosanska nadbiskupija ima, nikad osporeno, pravo vlasništva još od 1895. – određen je 17. (sedamnaesti) ovoga mjeseca. Da bi nepravda bila još veća, vaše privatno vlasništvo ima biti predano u posjed obitelji pokojnog agenta zloglasne jugoslavenske Službe državne bezbednosti (SDB), Fadila Smajovića, koji je iz tih prostorija prisluškivao prvake Katoličke crkve.

Time je dano na znanje da ni osnovna ljudska prava, ni Ustav, ni međunarodne deklaracije, ni zakoni, neće moći spriječiti niti usporiti višestoljetnu bezbožničku težnju da se hrvatski narod i katolički vjerni puk iseli iz svojeg vjekovnog ognjišta, Bosne i Hercegovine. Ova presuda samo je jedan u nizu političkih akata kojima se želi postići taj zacrtani cilj.

Vaša briga za Hrvate i katolike Bosne i Hercegovine, koju ste davali tijekom najtežih ratnih vremena pa sve do stalnih prijedloga i potpore pronalaženju takvog riješenja kojim će se Hrvatima omogućiti samo ono što imaju i druga dva naroda, sigurno je bila kap koja je prelila čašu onima kojima smeta  naša narodnost, vjera i jezik.
Vaša trenutna egzistencijalna napetost sigurno da je najvažnija i svako isticanje političkih konotacija može biti protumačeno i kao zloporaba Vaših osobnih problema, ali, kao što stoji na vrhu pisma, ovo potresa sve nas i nužnost ustavnih i sustavnih promjena neminovna je kako se ovako što ne bi ponavljalo.

Biblijskim rječnikom, mi Vama i svima drugima poručujemo, da je sudbina pravednika u Božjim rukama, i da kao studenti i kao obični građani, vjernici, Hrvati, ljudi dobre volje, najviše što možemo jest moliti za Vas i pozvati ostale da nam se pridruže u ovoj podršci.

Naša nada u pripadnike hrvatske političke elite koje smo izabrali na mjesta s kojih imaju određene moći da dijeluju i pokušaju utjecati na promjenu ove, zaista sramotne odluke ne prestaje i nadamo se da ćete uspijeti zadržati minimum prava koja Vam pripadaju.

Bog Vas blagoslovio i čuvao od svakog zla!
 
U potpisu:
Zavičajni klub hercegovačkih studenata u Zagrebu.
Udruga bosanskih studenata u Zagrebu.
Hrvatski studentski politološki forum u Mostaru.
Zagrebački klub livanjskih studenata.
Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru
Forum mladih udruge “ Prsten.“

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi