RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Papin dan u sarajevskoj prvostolnici

Napisano 01.07.2018. 23:28

U sarajevskoj katedrali, u nedjelju 1. srpnja, obilježen je Papin dan svečanom misom koju je predvodio apostolski nuncij u BiH, mons. Luigi Pezzuto, uz koncelebraciju Vinka kard. Puljića. Propovijedao je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, objavio je portal nedjelja.ba.

Također, suslavili su i: mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj; mons. Franjo Komarica, banjolučki biskup; mons. Georg Bätzing, biskup Limburga te provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić uz još 10-ak svećenika.

Na početku, istaknuvši kako se obilježava „Dan Petra naših dana“, nadbiskup Vinko pozdravio je sve nazočne, biskupe, provincijale, a na poseban način mons. Georga iz Limburške biskupije i njegovu delegaciju.

Prigodnu propovijed tijekom svete mise uputio je mons. Semren koji je prije svega napomenuo kako je Papin dan – dan kada se Katolička Crkva sjeća godišnjice izbora, 13. ožujka 2013., oca Franje za papu i svečanog početka njegove službe pastira opće Crkve. „On poziva čovjeka biti vjerodostojnim; poziva političare da se zauzmu za dostojanstvo čovjeka; poziva Crkvu biti vjerodostojnom – treba vratiti nadu mladima, pomagati starima, otvarati se prema budućnosti, širiti ljubav, uključiti isključene, propovijedati mir i biti za siromahe; poziva biskupe i svećenike pastirski naviještati Radosnu vijest; poziva redovnike i redovnice da budu živi svjedoci Evanđelja; poziva obitelji biti školom vjere“, riječi su kojima je biskup Marko objasnio nastojanja današnjeg Pape.

U nastavku je govorio o Svetom Ocu koji je tijekom Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru posjetio baraku u Faveli Varginha u kojoj je živjela Amara Oliviera, bolesna i gladna žena koja se pomirila s tim da ne može ostaviti nikakva traga u životu drugih ljudi, sve do tog velikog posjeta. „Ona je mislila da će joj stati srce. Morala je otići liječniku, ali onom liječniku kojega je doveo papa Franjo. Novinar Englisch ističe da ovaj zajednički život sa siromašnima daje papi Franji snagu da cijelu Crkvu mijenja nabolje jer siromasi imaju srca za druge. Jorge Mario Bergoglio zapravo je ostao župnik ulice jer se on ne osjeća kao moćni biskup Rima, nego kao mali župnik“, kazao je mons. Semren i naglasio kako autoritet Crkve raste uz sposobnost za promicanje dostojanstva drugoga.

Prije završetka misnog slavlja mons. Pezzuto je posebno zahvalio kard. Puljiću koji je za ovo slavlje stavio na raspolaganje katedralu i puku koji je došao slaviti svetu misu.

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.


Nema komentara

Anketa

Ustavi