RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

PARLAMENT BIH - ISTRAGE

Napisano 06.06.2010. 13:29

POKREĆE SE ISTRAGA O TROŠKOVIMA ISKONSTRUIRANIH  SUDSKIH PROCESA
Oslobođeni u procesima traže milijunske isplate

Ustavnopravna komisija Parlamenta BiH u petak je podržala inicijativu poslanika Slavka Jovičića da na jednoj od idućih sjednica Parlamenta bude dostavljena informacija o sredstvima koja se izdvajaju iz proračuna institucija BiH po tužbama osoba koje su bile optužene pred Sudom BiH, a kasnije pravovomoćnim presudama oslobođene.
Jovičić je prošlog mjeseca inicirao da se kao redovita točka na dnevni red Parlamenta uvrsti zahtjev da Tužiteljstvo i Sud BiH dostave podatke o tome za koliko je oštećen proračun BiH nakon što su „pale“ mnoge optužnice protiv političara i nositelja vlasti koje je podizalo ovo tužiteljstvo.
Jovičić je postavio pitanje kako je bilo moguće da se podignu optužnice protiv najzvučnijih imena i pokrenu velike medijske afere, a da kasnije sve to padne na sudu.
- U proračunu nema marke predviđene za ove namjene, a stići će na naplatu milijunske odštete, jer ljudi imaju pravo na to, s obzirom na to da su bespravno bili pritvarani, što je pokazano pravovomoćnim presudama - rekao je Jovičić.
On je dodao da je još rano da se govori o točnom iznosu.
- Bošnjaci su bili protiv uvrštavanja ove inicijative na dnevni red, jer su mnoge od optužnica bile politički iskonstruirane, a uglavnom su protiv Srba i Hrvata - rekao je Jovičić.
Član Ustavnopravne komisije Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović kazao je da je pravo i obveza Parlamenta da razmatra rad tužiteljstva.
- Najviše su strani tužitelji u nizu predmeta u proteklih godina dizali optužnice koje su padale na sudovima - rekao je Prodanović i dodao da je moguće govoriti o šteti od nekoliko tisuća pa i do više milijuna maraka.
Troškovi istrage u ovim propalim slučajevima, kao i troškovi rada policije, sudija i tužitelja nisu uračunati u ovu cifru.
Samo odštetni zahtjev bivšeg predsjednika RS Mirka Šarovića za odštetu iznosi 480.000 KM. On očekuje presudu u svoju korist.
- Podnio sam zahtjev za naknadu štete, materijalne i nematerijalne, za sve ono što sam pretrpio i ja i moja obitelj tijekom skoro godinu pritvora u Doboju i u Kuli, znači pretrpljenu štetu, duševni bol, narušeni ugled u društvu, kredibilitet - kazao je Šarović.
Sud BiH u listopadu 2006. godine izrekao je oslobađajuću presudu Šaroviću, koji se od studenog 2005. godine nalazio u pritvoru po "predmetu Privredna banka Srpsko Sarajevo".
Sudsko traženje odštete od BiH najavio je i bivši premijer FBiH Edhem Bičakčić, koji je, zajedno s bivšim federalnim ministrom financija Draganom Čovićem, nedavno oslobođen optužbi u slučajevima nabavke stanova za zvaničnike FBiH.
Za sada nema konačnih podataka o tome koliko su državu koštali odštetni zahtjevi i sudski troškovi pravomoćno oslobođenih. Prema podacima Pravobraniteljstva BiH u prošloj godini evidentirano je više od 160 tužbi po raznim osnovama, s odštetnim zahtjevima koji zbirno iznose više milijuna maraka.
Samo na osnovu 34 izgubljena procesa iz prošle godine, BiH je bila dužna da isplati više od milijun i po maraka. Oslobađajuće presude u pet sudskih procesa, vođenih na Sudu BiH protiv političara i nositelja vlasti, poreske obveznike koštale su 290.000 KM.
Ovi troškovi odnose se samo na naknade isplaćene iz proračuna Suda BiH odvjetnicima, svjedocima, vještacima, kao i optuženima koji su pravomoćno oslobođeni svih optužbi.
Imena tužitelja
- Tužiteljstvo je ovakvim improviziranim optužnicama koje su podizane, a kasnije dokazano na sudu da su bile neosnovane, oštetilo proračun BiH. Tražim imena tužitelja čije su mnoge optužnice pale i da kažu koje su njihove reference, koja je njihova stručnost, na bazi čega su podizali optužnice koje su kasnije sve pale na sudu - rekao je Jovičić.

POKREĆE SE ISTRAGA I O DJELOVANJU HUMANITARNE FONDACIJE IZ TURSKE

Navedeno je da IHH ima urede u nekoliko gradova u BiH i da trenutačno pomaže projekte u Sarajevu, Srebrenici...

Jerusalem post

Predstavnici srpskog naroda u Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost Parlamenta BiH pokrenut će pitanje djelovanja Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH) iz Turske, za koju postoje podaci da surađuje s Al-Qaidom te da ima sjedište i urede u BiH. Izjavila je to Glasu Srpske članica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH i zamjenica predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić. Dodala je daje skeptik, jer smatra da se time može teško što učiniti zato što zajednička povjerenstva odluke donose samo ako za njih glasuje bar jedan zastupnik iz svakog konstitutivnog naroda. - Sigurna sam da nitko od Bošnjaka u povjerenstvu neće glasovati za. Druga loša stvar je što Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo obrane BiH nemaju odgovornost koja je zakonom utvrđena prema Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost - kazala je Majkić.
Inače, Jerusalem post objavio je da izraelska vlada IHH smatra terorističkom organizacijom.

Osnovana je 90-ih godina da pruža pomoć muslimanima u BiH. Od tada je uključena u operacije u velikom broju muslimanskih i bliskoistočnih zemalja, uključujući Indoneziju, Pakistan, Irak, Liban - piše Jerusalem post.
U intervjuu za AP bivši francuski antiteroristički sudija Jean-Louis Bruguiere rekao je da IHH ima veze sa teroristima, kao i sa postavljanjem bombe 1999. godine na aerodromu u Los Angelesu.
- Oni pomažu Al-Qaidah Osame bin Ladena od početka njegovog plana da gađa ciljeve na američkom tlu - rekao je Bruguiere.


POKREĆE SE ISTRAGA O TROŠENJU DONATORSKIH SREDSTAVA IZ RATNOG RAZDOBLJA

U BiH za vrijeme i nakon rata stiglo oko 40 milijardi dolara
 

Donacije

 

Na adresu Istražnog povjerenstva Parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava iz ratnog razdoblja pristigle su stotine odgovora stranih veleposlanstava i nevladinih organizacija koje su sudjelovale u doniranju milijunskih iznosa BiH, saznaju Novosti u Parlamentu BiH. O pristiglim odgovorima raspravljat će se 15. lipnja na sjednici povjerenstva. Slavko Jovičić, član ovoga povjerenstva, kaže kako je točno da su na njihovu adresu stigli mnogi odgovori iz veleposlanstava.
- Važno je naglasiti da su mnoge strane nevladine organizacije, koje su služile za prebacivanje milijuna dolara u BiH, danas ugašene i više ne postoje - kaže Jovičić.
Međutim, kaže on, sve do sada prikupljene informacije govore kako je u BiH za vrijeme rata i nekoliko godina poslije stiglo blizu 40 milijardi dolara! – Sav novac je stizao i završavao u Sarajevu u rukama bošnjačkih političara, od kojih su mnogi i danas u vlasti - navodi Joviči


Nema komentara

Anketa

Ustavi