RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pejčinović Burić: Legitimna predstavljenost Hrvata je ključ opstojnosti

Napisano 05.03.2018. 23:23

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Mostaru s ministricom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović Burić

Sugovornici su razmijenili mišljenja o odnosima dviju zemalja, europskoj perspektivi BiH i položaju hrvatskog naroda u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović informirao je ministricu Pejčinović Burić o predaji Upitnika visokim dužnosnicima Europskoga povjerenstva, održanoj 28. veljače 2018. godine, te istaknuo kako je sada neophodno ubrzati aktivnosti koje vode kandidacijskom statusu BiH i obnovi svih reformskih procesa.

Razgovaralo se, također, o nužnoj izmjeni Izbornog zakona. Čović je i ovoga puta ponovio da Hrvati, kao jedan od tri konstitutivna naroda, moraju imati jamstva da će kroz proces slobodnih i demokratskih izbora moći izabrati svoje legitimne političke predstavnike, te osigurati institucionalnu jednakost hrvatskog naroda s ostala dva naroda.

Ministrica Pejčinović Burić kazala je na kraju susreta kako će Republika Hrvatska uvijek pružati aktivnu prijateljsku potporu Bosni i Hercegovini na njezinom europskom i euroatlantskom putu, stoji u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

 

"Sve druge aktivnosti su važne, ali..."

Pejčinović Burić je istaknula i to da je sa Čovićem razgovarala o izbornom zakonu, te je ocijenila da je to najvažnija tema u BiH, prenosi N1.

"Legitimna predstavljenost Hrvata je ključ za opstojnost. Sve druge aktivnosti su važne, ali pitanje izmjene izbornog zakona na način da se uvaži legitimitet leži u Ustavu BiH", kazala je poručivši:

"Treba se vratiti izvorišnim postavkama Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Pejčinović Burić je dodala da europski zvaničnici, prilikom predaje odgovora na Upitnik Europske komisije, ponovili da je prva važna zadaća BiH izmjena izbornog zakona.

Pejčinović Burić je kazala da je Sveučilište u Mostaru "stožerna institucija Hrvata u BiH", te da je ključna institucija visokog obrazovanja za ostanak Hrvata u BiH.

Istakla je da će sutra, tijekom trilateralnog sastanka između tročlanog Predsjedništva BiH, predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije biti govora o odnosima između zemalja.


Nema komentara

Anketa

Ustavi