RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Platformaši u Središnjoj Bosni prkose OHR-u i Inzku

Napisano 21.07.2011. 12:03

Travnik - Nakon pisma visokog predstavnika

Platformaši u Središnjoj Bosni prkose OHR-u i Inzku 

■ Kuna i Luković bezuspješno pokušavaju doći do ministarstava
■ Na posao dolaze i ministri iz aktualne Vlade, ali i dva ministra iz saziva Vlade koja je bila u tehničkom mandatu

„Srednjobosanski cirkus", tako bi se najslikovitije mogla opisati situacija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Srednjobosanske županije nakon pisma visokog predstavnika Valentina Inzka u kojem traži da se omogući rad „Vladi u tehničkom mandatu", dok istovremeno dovodi u pitanje izbor „nove Vlade" do odluke Ustavnog suda FBiH.

Nema rasprave

Na posao dolaze i ministri iz aktualne Vlade, ali i dva ministra iz saziva Vlade koja je bila u tehničkom mandatu. Naime, protekla tri dana na posao su se javili HDZ-ovi ministri Greta Kuna, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Zoran Luković, ministar pravosuđa i uprave. Oni su pokušali preuzeti ministarske fotelje, ali bezuspješno.
- Ja upravo pišem pismo Uredu visokog predstavnika u kojem ih obavještavam o trenutnoj situaciji nakon smjernica koje je dao Visoki predstavnik u svom pismu. Mislim da će se pismom obratiti i ministri koji nisu uspjeli da se vrate na posao. Oni (op.a. stranke „platforme") čekaju neku sjednicu Skupštine kako bi napustili ministarske pozicije, ali ne dolazi u obzir održavanje zasjedanja na kojem bi se raspravljalo o pismu Visokog predstavnika jer je ono vrlo jasno.
Mi smo za četvrtak u 10 sati sazvali sastanak predsjednika klubova, a predsjedavajući Skupštine je za 11 sati sazvao sastanak Kolegija. Vidjet ćemo, možda ujutro dođemo do nekog rješenja i dogovora – kazao nam je Nikola Lovrinović, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH.

Otkazano zasjedanje

Predsjedavajući Skupštine SBK Nikola Simić (SDP) i njegov zamjenik Refik Poparić (SDA)   otkazali   su skupštinsko zasjedanje koje je bilo zakazano za 25. srpnja. Ovakva odluka donesena je s obzirom na to da su svi predloženi zakoni u skupštinsku proceduru došli od aktualne Vlade koju osporava Visoki predstavnik.
- Dogovorili smo da idemo sa sastankom Kolegija vezano za implementaciju pisma visokog predstavnika. Kolegij je zakazan u četvrtak u 11 sati - kazao nam je predsjedavajući Simić, ne želeći odgovoriti na pitanje o stavu dvije najjače stranke u okviru „platforme" vezano za dalju sudbinu još uvijek aktualne Vlade SBŽ.
Osim odluke o održavanju Kolegija Skupštine SBŽ, SDA i SDP nemaju stav po pitanju sudbine još uvijek aktualne Vlade i o tome će odlučiti središnjice ovih stranaka.

Obnašala dvije funkcije

Tri dana zaredom su Greta Kuna i Zoran Luković pokušavali vratiti ministarske pozicije.
- Ja sam se i jutros (op. a. jučer ujutro) javila na posao i rečeno mi je da moram sačekati odluku Skupštine. Zakazan je Kolegij nakon kojeg očekujem da bi moglo doći do dogovora oko implementacije pisma visokog predstavnika - kazala nam je Greta Kuna, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi SBŽ koja je bila u tehničkom mandatu.
S obzirom na to da je Greta Kuna pred kraj mandata obnašala i funkciju ministrice zdravstva i socijalne politike jer je u Vladi radilo svega pet ministara, doznajemo kako se javila na posao i u Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, ali ni tamo nije uspjela doći do ministarske fotelje.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi