RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Plenković: Oluja je dovela do preokreta odnosa u BiH, spriječene su nove Srebrenice

Napisano 04.08.2017. 23:34

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na čelu delegacije hrvatske vlade položio vijenac na zagrebačkom groblju Mirogoj povodom 22. godišnjice operacije Oluja i rekao da "odaje počast hrvatskim braniteljima i svima koji su za slobodu domovine dali život i zdravlje u obrani od velikosrpskog režima Slobodana Miloševića".

Plenković je rekao kako  je "u to vrijeme državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u kompleksnim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima, doprinijela oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija Hrvatske, već je značila i strateški preokret odnosa u BiH i spriječavanje nove Srebrenice u Bihaću" kao i da je "zahvaljujući 'Oluji' došlo do postizanja Daytonskog i Pariškog sporazuma", prenosi Beta.

Premijer Hrvatske je na pitanje novinara, prokomentirao i krivičnu prijavu koju je NVO Documenta podnijela protiv hrvatskih vojnika zbog zločina u Oluji.

"Republika Hrvatska, Vlada Republike Hrvatske vodi računa o dignitetu Domovinskoga rata, o svemu na čemu je Republika Hrvatska utemeljena. Istovremeno, Hrvatska je demokratska država, država u kojoj vlada sloboda govora svih udruženja", rekao je Plenković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da je operacijom "Oluja" kojom je "oslobođena skoro petina okupirane teritorije slomljen san o Velikoj Srbiji" kao i da je Hrvatska u "Oluji" iskazala "zajedništvo svih ljudi i veliku vojnu silu".

Jandroković je rekao da je "Oluja" bila legitimna oslobodilačka akcija, da je "Hrvatska morala osloboditi svoje okupirane teritorije nakon pet godina poniženja, patnje i ubijanja".

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je da je 5. kolovoza 1995. kada je ulaskom hrvatskih snaga u Knin završena akcija Oluja "jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti".

U čestitci koju je uputila svim hrvatskim građanima, "posebno braniteljima i sudionicima Oluje" Grabar Kitarović je istaknula kako je 5. kolovoza 1995, pod vođstvom Tuđmana, Hrvatska "okrunila svoju višestoljetnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, potvrdila svoj međunarodni položaj i osigurala demokratski razvoj društvu", prenijela je Hina. 

"Taj veliki dan ispunjava nas ponosom, ali ujedno nas i obavezuje na ustrajnost u izgradnji države u kojoj će svaki naš građanin u punoj mjeri ostvarivati svoje životne težnje i doprinositi općem dobru", dodaje se u čestitki hrvatske predsjednice povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji se obilježava danas i sutra nizom manifestacija i sjednicom vlade u Kninu.

Ona je naglasila da je "pred svima veliki zadatak privredne, demografske i moralne obnove društva". 


Nema komentara

Anketa

Ustavi