RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Plenković u Bruxellesu govorio o bošnjačkom izboru Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Napisano 18.10.2018. 23:26

Hrvatski premijer Andrej Plenkvoić je u izjavi za medije kazao da je prilikom današnje sjednice Europskog vijeća govorio i o izbornim rezultatima u BiH.

"Završio je možemo slobodno reći dvije trećine aktivnosti ovog Europskog vijeća. Tema su bile migracije i sigurnosti u vanjskim odnosima. S aspekta Hrvatske, dio o migracijama koji je bitan za nas, naglasio sam sve ono što se odnosi na Balkansku rutu, sve napore koje ulažemo u sprječavanje nelegalnih migracija. Naglasili smo i odličnu suradnju sa Frontexom, za nas je važno da se nastavi taj rad i u zajedničkim aktivnostima gdje se čuva vanjska granica EU", kazao je Plenković i dodao:

"Što se tiče pitanja unutarnje sigurnosti, tu smo se fokusirali na zaključke. Referirao se nizozemski premijer kao i Theresa May u vezi sa Salesburryjem", prenosi N1.

Plenković je potom kazao da je prilikom izlaganja govorio i o izbornim rezultatima u BiH.

"U vanjskim odnosima sam pojasnio rezultate općih izbora u BiH, činjenicu da smo zabrinuti za scenarij u FBiH gdje su Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva Hrvata, suprotno onome što je bila većinska volja Hrvata u BiH. Pojasnili smo to na način da se tako izigrao duh Daytonskog sporazuma, da takav scenarij nije dobar niti za funkcioniranje BiH niti uopće za dobar osjećaj sva tri naroda u smislu ravnopravnosti. Naš apel na članice EU koje su članice Vijeća za provedbu mira da pomognu političkim akterima u BiH, da se usvoji jedan novi Izborni zakon koji bi bio pravedan i u skladu s presudama Suda", kazao je Plenković.

"Mislim da su nakon mog izlaganja shvatila dimenziju problema, jer je to nekome ko je malo dalje jako teško razumjeti. Španjolski premijer Sanchez, francuski predsjednik Macron, premijer Bugarske su uvažili moje stavove. Na razini Vijeća za vanjske poslove, nakon službenih rezultata, bit će provedena detaljna rasprava koja bi pomogla da se EU više angažira na onome što je propušteno za ovaj izborni ciklus", dodao je.


Nema komentara

Anketa

Ustavi