RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Počela bitka za hrvatsku fotelju u Predsjedništvu BiH

Napisano 06.02.2010. 15:19

Krišto, Čović i Inzko

MOSTAR – Ukoliko stranke s hrvatskim predznakom žele dobiti člana Predsjedništva BiH kojega će zaista izabrati Hrvati, onda moraju kandidirati jednoga zajedničkog kandidata, zajedničko je stajalište četiriju najjačih hrvatskih stranaka u BiH.

Iz HDZ1990., HSP-a BiH i HSS-NHI-ja ističu kako bi zajednički kandidat hrvatskih stranaka trebao biti nestranačka ličnost koja se već dokazala na nekom polju izvan politike.

Borjana u Predsjedništvo?

Međutim, iz krugova bliskih HDZ-u BiH je procurila informacija kako će predsjednik ove stranke Dragan Čović insistirati da aktualna predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto bude zajednički kandidat hrvatskih stranaka. Ukoliko ostale stranke ne bi podržale kandidaturu Borjane Krišto, HDZ BiH bi, prema istim izvorima, mogao samostalno izaći na izbore s njenom kandidaturom.

''Za sada još uvijek ne razmišljam o tome. Tijela stranke će odlučiti tko će biti kandidat za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i sada je zaista rano o tome govoriti. Uostalom, još nije ni dogovoreno da se ide s jednim predsjedničkim kandidatom, kojega bi podržale ostale stranke'', kazala je Krišto za Bitno.

Međutim, dodala je kako bi dolazak žene na mjesto člana Predsjedništva BiH značajno demokratizirao BiH i kako su ''žene sklonije kompromisima od muškaraca, što bi pomoglo rješavanju nagomilanih problema u državi''.

''No, ponavljam, o imenima je rano govoriti. Još uvijek mi traje mandat predsjednice FBiH i namjeravam ga do kraja pošteno odraditi. Poslije toga ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija'', kazala je Krišto.

Nestranački kandidat

Glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar je za Bitno izjavio kako se o imenima osoba za potencijalnog zajedničkog kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva još uvijek nije razgovaralo među liderima stranaka s hrvatskim predznakom.

''HDZ 1990. se zalaže za jednoga hrvatskog predsjedničkog kandidata. Ta osoba ne mora biti iz naše stranke, štoviše, ne mora uopće biti stranačka ličnost. Mogao bi to biti netko iz akademskog svijeta. Međutim, o imenima još uvijek nismo razgovarali, pa tako ni o Borjani Krišto'', rekao je Vegar.

Glasnogovornik HSS-NHI Zoran Stojanović je za Bitno izjavio kako je za hrvatski narod u BiH nužno da stranke kandidiraju jednoga kandidata kako ''Bošnjaci ponovno ne bi doveli Željka Komšića u Predsjedništvo''.

''Najbolje bi bilo da je to vanstranačka osoba, no nije nužno. Bitno je da hrvatske stranke postignu konsenzus oko jednog kandidata kako bismo izbjegli scenarij s prošlih izbora kada su Bošnjaci izabrali hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Za sada smo se dogovorili da se u javnosti ne špekulira imenima potencijalnih kandidata'', rekao je Stojanović.

Željko Asić, visoki dužnosnik HSP-a BiH je za naš portal rekao kako se i ova stranka zalaže za jednoga hrvatskoga kandidata za člana Predsjedništva.

''Ta bi osoba mogla biti član neke stranke, no ne i član središnjega tijela. Najbolje bi bilo kada bismo se usuglasili oko nekoga tko se dokazao na nekom drugom polju kako bi zadobio široku podršku birača'', rekao je Asić iz čega je jasno vidljivo kako za HSP Borjana Krišto nije prihvatljiv kandidat, jer je ona član Predsjendištva HDZ BiH.

Lijanović odbijen

Podsjećamo, Jerko Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak je već istaknuo svoju kandidaturu za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Na nedavnom sastanku stranaka potpisnica Kreševske deklaracije održanom u Mostaru, Lijanović je bio zatražio podršku ostalih stranaka, no njegov je prijedlog glatko odbijen.

Također, nakon tog sastanka, u javnost je procurila i informacija kako Čović zahtijeva da se podrži osoba koju kandidira HDZ BiH, s čime se nije složio predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

Lideri hrvatskih stranaka su za prvi ponedjeljak u ožujku najavili novi sastanak na kojem će pokušati dogovoriti podršku jednom kandidatu za hrvatskoga člana Predsjedništva.

bitno.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi