RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Podjele u Mostaru

Napisano 15.03.2012. 11:18

Sastanak - Bošnjački klub vijećnika raspravljao o presudi Ustavnog suda

Podjele u Mostaru

■ Bošnjački i hrvatski vijećnici i dalje imaju različita tumačenja odluke Ustavnog suda
■ Bošnjaci u strahu da će ostati bez prava, Hrvati i dalje protiv novih općina
■ Hrvatski vijećnici kažu kako ne pristaju na nove podjele Mostara

Vijećnici iz Gradskog vijeća Mostara bošnjačke nacionalnosti jučer su održali još jednu sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedbi odluke Ustavnog suda BiH kojom se naređuje usklađivanje Statuta Mostara s Ustavom.

Rasprava o odluci Suda

Ovo je bio samo jedan u nizu sastanaka na kojima se raspravljalo o ovome pitanju, a bošnjački vijećnici i dalje smatraju kako ovakva odluka Ustavnog suda ima velike implikacije na Mostar, te kako se s njom jedan narod dovodi u opasnost od gubljenja konstitutivnih prava koja su zajamčena Ustavom.

- Primjena principa jedan birač - jedan glas u postojećim mostarskim prilikama nosi rizik stvaranja jednonacionalne vlasti u Mostaru i omogućavanje dominacije jednog konstitutivnog naroda nad drugim - poručeno je još jednom s ovoga sastanka. Prije nekoliko dana na sastanku vrha SDA i HDZ-a BiH zaključeno je kako čelnici ovih stranaka na lokalnoj razini u Mostaru trebaju pronaći kompromis koji će biti prihvatljiv za obje strane. Ipak, još uvijek nije poznato kada će biti održan ovaj sastanak.

Dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović jučer nam je rekao kako hrvatski vijećnici u Mostaru vide ovaj grad kao jednu izbornu jedinicu, koja treba biti uređena kao i ostale lokalne zajednice u državi.
- Mi smo za poštivanje odluke Ustavnog suda i od toga stava nismo odustali. Mostaru nisu potrebne nove podjele i mi grad vidimo kao jednu izbornu jedinicu gdje će glas svakog građanina imati istu vrijednost - rekao nam je jučer Vidović i izrazio nadu kako će odluka Ustavnog sud biti provedena do svibnja kada bi trebali biti raspisani lokalni izbori u BiH.

■ HRVATI
Hrvatski vijećnici u Mostaru su nam rekli kako glas svakoga građanina ovoga grada mora imati istu vrijednosti, te kako se oni i dalje protive novim podjelama grada i očekuju da Mostar bude jedna izborna jedinica. Poručili su kako se status Mostara ne smije razlikovati od statusa ostalih lokalnih zajednica u BiH Bošnjaci

■ BOŠNJACI
Bošnjački vijećnici tvrde kako Mostar treba imati poseban status ili će Bošnjaci izgubiti svoja prava u Mostaru

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi