RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pokušavaju na sve načine poništiti volju hrvatskog naroda u središnjoj Bosni

Napisano 11.01.2011. 10:45

Drama – na sjednici Skupštine Srednjobosanske županije kulminirala dojavom o bombi

Pokušavaju na sve načine poništiti volju hrvatskog naroda u središnjoj Bosni

Josip Kvasina je u ime Kluba Hrvata podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Nastavak utemeljiteljske sjednice Skupštine Srednjobosanske županije nakon dugog zasjedanja, polemike, prepirki... kulminirao je dojavom da je u dvorani u kojoj se održavala sjednica postavljena bomba. Jučer kasno poslijepodne u dvoranu su iznenada ušli policajci te se od zastupnika zatražilo da napuste dvoranu jer je u policiju stigla dojava o podmetnutoj bombi.

Napustili sjednicu

Zastupnici su napustili dvoranu nakon čega su ušli inspektori MUP-a kako bi izvršili pregled. Nitko od zastupnika s kojima smo razgovarali dok je u tijeku bio pregled nije mogao pretpostaviti tko je to napravio. Zbog nepredviđenih događaja utemeljiteljska sjednica je bila prekinuta. Inače, sjednica je započela jučer ujutro u 10 sati i odvijala se u vrlo napetoj atmosferi i nakon više od sedam sati nije bilo rezultata. Naime, na nastavku utemeljiteljske sjednice Skupštine prema ranije usvojenom dnevnom redu trebalo je izabrati rukovodstvo Skupštine i izaslanike u Dom naroda Parlamentarne Skupštine FBiH (troje Hrvata i dvoje Bošnjaka). Međutim, službenim aktom još u petak Klub zastupnika hrvatskog naroda zatražio je odgodu sjednice iz razloga što još uvijek nije dogovorena skupštinska većina, a što je, prema mišljenju ovoga kluba, preduvjet za nastavak sjednice. Predstavnici SDP-a i SDA su se usprotivili takvom prijedlogu, te se vodila žučna rasprava, a podršku stavu SDP-a i SDA dala je i vijećnica Narodne stranke Radom za boljitak Karolina Pavlović. Ustvrdila je da u radu Kluba hrvatskog naroda na kojemu je donesena odluka o traženju odgode nisu sudjelovale ona i stranačka kolegica Blaženka Lukić, te zastupnici SDP-a Alan Škaro i HSS-NHI-ja Anto Lozančić. No, predsjednik Kluba Josip Kvasina je objasnio da su zastupnice iz Narodne stranke Radom za boljitak i zastupnik SDP-a 10 dana bili nedostupni na službene telefone, a da je odluka Kluba valjana jer je donesena dvotrećinskom većinom (9 od 13 članova), što traži Poslovnik o radu Skupštine i Ustav.
Međutim, nakon nastavka inzistiranja SDP-a da se sjednica nastavi, Josip Kvasina zatražio je stanku kako bi se unutar Kluba neke nejasnoće razriješile.

Nacionalni interes

No, na sastanak kluba nisu se odazvale zastupnice iz Narodne stranke Radom za boljitak kao niti zastupnik HSS-NHI-ja. Od prisutnih 10 članova kluba, devetero ih je potvrdilo raniju odluku o odgodi sjednice, dok je Alan Škaro iz SDP-a bio suzdržan. Nakon te stanke i dogovora Josip Kvasina je u ime Kluba Hvata podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Usto, predsjedatelj utemeljiteljske sjednice Skupštine Mirko Batinić je kazao kako je očigledno da se pokušava na sve načine, pa i nastavkom rada Skupštine, poništiti volja hrvatskog naroda u ovoj županiji.

- Stranke koje bi mogle i pokušavaju sastaviti parlamentarnu većinu (SDP, SDA, NSRzB...) u Skupštini cijelo vrijeme nastoje na sve moguće načine isključiti dva HDZ-a iz vlasti, kazao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Nikola Lovrinović dodavši kako to vješto pokušavaju i skriti.
 
Nakon stanke predsjednica Kluba Bošnjaka Halima Crnica iznijela je,  pozivajući se na poslovnik, zaključak i za govornicom rekla da je 16 poslanika potpisalo razrješenje predsjedavajućeg Skupštine ŽSB Mirka Batinića radi prekoračenja ovlaštenja, te da je na njegovo mjesto ovlašten poslanik Nikola Simić iz SDP-a. Ona je istakla da su poslanici svojim potpisom potvrdili da žele nastavak sjednice.

Nakon toga poslanici dva HDZ-a ostali su u velikoj sali gdje se sjednica i održava, dok su svi ostali otišli u malu salu da nastave sjednicu.

Prema riječima predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića, ovo je početak nove situacije koju ova županija nije zapamtila. On je dodao da se neće miriti s tim, te da će poduzeti sve što je u njihovoj moći da putem demokratskih institucija ove države dokažu da je ova sjednica imala potpuno nelegalan tijek i da se tako i završila.

Klub Hrvata odmah na početku sjednice zatražio je njen prekid, a Josip Kvasina, predsjednik Kluba Hrvata rekao je da se ne osjeća sigurno, jer ima indicija da neko onemogućava da se radi punim kapacitetom. I pored toga što su se pozivali na pravo zaštite vitalnog nacionalnog interesa, Kvasina je zatražio i zaštitu policije, te da sjednicu napuste svi osim zastupnika.

Sjednica Skupštine je nastavljena pod predsjedavanjem Nikole Simića. Poslanici Skupštine ŽSB izabrali su u nastavku utemeljiteljske sjednice, bez sudjelovanja dva HDZ-a,  izaslanike u Dom naroda Parlamentarne Skupštine FBiH.
Izabrani izaslanici su Radoje Vidović i Mirko Batinić /HDZ BiH/, Karolina Pavlović /Narodna stranka Radom za boljitak/, Nikola Simić /SDP/, Salko Selman /SDA/ i Amel Hadžiabdić iz reda ostalih.

Za danas je zakazana sjednica Županijskog odbora HDZ-a BiH.

Boljitak
Zastupnice čuvali, bile i u karanteni
KSB-VLADA-d1

■ U javnosti se pojavila sumnja da su dvije zastupnice Narodne stranke Radom za boljitak u Srednjobosanskoj županiji Karolina Pavlović i Blaženka Lukić bile proteklih dana u karanteni u Sloveniji i Austriji, kako bi se sačuvale od moguće kupovine. I tijekom jučerašnje sjednice bile su pod budnim okom. Međutim, Jerko Ivanković Lijanović je demantirao da se radi o zaštitarima.

KSB-VLADA-d2

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi