RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poljoprivreda - Uz brojne probleme proljetna sjetva u Posavini privedena kraju

Napisano 07.05.2011. 13:09

Poljoprivreda - Uz brojne probleme proljetna sjetva u Posavini privedena kraju

Obrađuju zemlju najskupljim gorivom

Na oranicama Županije Posavske ovog proljeća zasijano je 80 posto površina od ukupno planiranih 6.500 ha kukuruza i 1.100 ha soje. Ranije zasijane površine kukuruza i soje u fazi su nicanja, te je provedena potrebna preventivna zaštita od korova. Uz provedene zaštitne mjere, na terenu prisutan je nedostatak vlage.

Hitan sastanak

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske očekuju da će preostalih 20 posto poljoprivrednih površina biti zasijano u idućih nekoliko dana.
- Proljetna sjetva obavljena je vrlo brzim tempom pošto su nam vremenski uvjeti sve dozvoljavali i jedna je od najranije obavljenih sjetvi do sada koju upravo privodimo kraju.

Ja sam zasijao oko 80 hektara obradivih površina, od toga je 40 ha pod pšenicom, 30 ha soje i 10 hektara kukuruza i na njima očekujem dobre prinose, rekao je Slavko Martinović, dopredsjednik Seljačkog saveza FBiH i predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika ŽP-a.

- Naši problemi su standardni, mada ove godine imamo i dodatne poteškoće. Naime, Federalno ministarstvo poljoprivrede pokušava velik dio poticaja smanjiti, čak neke i ukinuti kao što su kapitalna ulaganja, ruralni razvoj i višegodišnji nasadi s čime se udruženja poljoprivrednika ni u jednom slučaju neće složiti. Već smo poslali dopise svim predstavnicima Federacije BiH. Tražimo hitan sastanak s njima jer program poticaja za ovu godinu ne može proći na Vladi dok se ne usuglasi s Udruženjima poljoprivrednika. Ističe kako je riješeno pitanje sjetve pšenice kada se radi o gorivu, đubrivu i sjemenu, dok poljoprivrednike očekuju davanja iz vlastitog džepa za druge kulture, kada se radi o spomenutim repromaterijalima.

Gorivo je, podsjeća, 2,40 KM ili 1,25 eura za litru nafte, što je najskuplje u državama u regiji. Druge su države to riješile plavim dizelom ili regresiranim gnojivom, dok vlasti Federacije BiH svojim poljoprivrednim proizvođačima to nisu omogućili.

Žestoka borba

Martinović nerado govori o izlascima poljoprivrednih proizvođača na ceste, prosvjedima i blokadama, ali je kazao kako predstoji žestoka borba za prava poljoprivrednika.
Mato Jović, poljoprivredni proizvođač iz Posavske Mahale kod Odžaka, odvažio se iznijeti svoje teškoće. Naime, njegova djelatnost je proizvodnja mlijeka, tov junadi, tov svinja i proizvodnja ratarskih kultura, u prvom redu pšenice i kukuruza.

- Kod mlijeka je problem što još nisu isplaćeni poticaji za četvrti kvartal 2010., a već je na izmaku i prvi ovogodišnji kvartal. Također nisu mi isplaćeni prijelazni poticaji za tov svinja i tov junadi. Kod nas u Odžaku velik je problem s otkupom svinja jer ima dosta nenaplaćene proizvodnje, kazao je Jović.

■ 20 % preostalih poljoprivrednih površina bit će uskoro zasijano
■ 80 % površina zasijano je na oranicama Županije Posavske
■ 2,40  KM ili 1,25 eura stoji litra nafte, što je najskuplje u državama u regiji
■ IV. kvartal 2010. - nisu još isplaćeni poticaji za mlijeko, što je velik problem

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi