RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

PORUKA IZ EU Dom naroda Parlamenta FBiH konstruirati u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH

Napisano 08.10.2018. 23:08

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn ocijenili su da su građani Bosne i Hercegovine iskoristili demokratsko pravo i na miran način glasali za vlasti koje čeka rad na brojnim izazovima da bi zemlja napredovala na putu ka EU.

U zajedničkoj izjavi, izrazili su očekivanje da će svi politički lideri pristupiti procesu formiranja vlasti na svim nivoima tako što će konstruktivno raditi zajedno u interesu građana, ističući da je važno ubrzo konstruirati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

- Održavanje i učinkovita provedba Općih izbora će biti uzeti u obzir u okviru Mišljenja o osnovanosti zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji koje priprema Europska komisija - istakli su Mogherini i Hahn, podsjećajući da je podnošenjem zahtjeva za članstvo u veljači 2016. godine, BiH donijela stratešku odluku na putu integracija u EU.

Mišljenja su da novi mandat može biti prilika da politički lideri pokažu i građanima i EU, obnovljeno opredjeljenje i odlučnost da provedu sve reforme potrebne za napredak, a EU će i dalje podržavati i nastaviti biti uz BiH, njene institucije i građane, prenosi Izaslanstvo EU u BiH izjavu Mogherini i Hahna.


Nema komentara

Anketa

Ustavi