RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pošten odgovor: Čak 80 posto građana priznalo da su dali mito u zdravstvu

Napisano 15.07.2014. 12:27

Čak 80 posto građana HNŽ-a pozitivno je odgovorilo na pitanje jesu li oni ili netko od njihovih bližnjih bili u situaciji da daju ili su dali mito nekom od zdravstvenih djelatnika, rezultati su to istraživanja koje u sklopu projekta "Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu" provode Centri civilnih inicijativa.

Prema prošlogodišnjem istraživanju, 50 posto građana HNŽ-a je pozitivno odgovorilo na pitanje smatraju li da je korupcija prisutna u javnom zdravstvu.

Po riječima glasnogovornice CCI-a Majde Behram-Stojanov, kada je riječ o korupciji u javnom zdravstvu u HNŽ-u su pokazani najlošiji rezultati, odnosno građani te županije smatraju kako je korupcija najprisutnija u njihovoj županiji. Projekt koordinator CCI-a i voditelj kampanje projekta "Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu" Zoran Adžaip ističe kako do sada u NHŽ-u nije donesena ni jedna pravomoćna presuda vezana za korupciju u zdravstvu, dok je s druge strane zabrinjavajuća činjenica i da ni jedan građanin do sada nije prijavio slučaj korupcije i davanje mita.

Razlog tomu je vjerojatno strah građana, koji trenutno nisu zaštićeni, odnosno sigurni ako prijave korupciju, ustvrdio je Adžaip, dodajući kako se trenutno  radi na stvaranju kanala za prijavu korupcije, kako bi građani bili sigurni da će ostati anonimni kada se usude prijaviti korupciju.

Prema nekim podacima BiH je trenutno najkorumpiranija zemlja u okruženju, gdje svake sekunde korupcija odnese 47 maraka, a korupcija je najprisutnija u policiji, zdravstvu i obrazovanju, javlja Fena.


Nema komentara

Anketa

Ustavi