RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

PRAVOSUDNO-ŠPIJUNSKI TRILER: Šimić u zatvoru, Kordić i Kvesić pobjegli u Hrvatsku, u pozadini svega bjesni rat

Napisano 11.09.2017. 23:26

Bosanskohercegovački ogranak nevladine udruge "Transparency International" u ponedjeljak je zatražio pokretanje stegovnog postupka protiv Gordane Tadić,  glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH koju optužuju za neprimjerno postupanje, ometanje istraga i ozbiljnu povredu tužiteljske dužnosti.

Svoju prijavu TI je naslovio na Ured stegovnog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) a neposredni povod za to je ocjena kako je Tadić svojim postupcima pokušala utjecati na istragu kojom je djelomice i sama obuhvaćena.

Riječ je o zamršenoj aferi započetoj tvrdnjama o tome da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nezakonito prisluškivali i pratili glavnu tužiteljicu i potpredsjednicu VSTV-a Ružicu Jukić.

Tadić je potkraj kolovoza i osobno ustvrdila kako za to postoje vjerodostojni dokazi sugerirajući kako je u pozadini svega njezin sukob s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem koji već mjesecima otvoreno kritizira državno tužiteljstvo predbacujući mu da ne radi ništa na procesuiranju krupnih slučajeva kriminala i korupcije povezanih s utjecajnim osobama iz političkog života.

Mektić je tvrdnje Tadić odlučno odbacio a naknadno se ispostavilo kako su konstatacije glavne tužiteljice o postojanju "vjerodostojnih" dokaza o prisluškivanju temeljene na krivotvorinama.

Krivotvoreni dokument o navodnoj tajnoj operaciji SIPA-e u javnost je plasirao stanoviti Josip Šimić Đinđić iz Kiseljaka za kojega mediji u BiH navode da je novinar. On je i Tužiteljstvu BiH kao i Ružici Jukić kao dokazni materijal ponudio preslike dokumenta o navodnoj tajnoj policijskoj operaciji čija su one bile meta a kada se ispostavilo kako je riječ o nevještoj krivotvorini Šimić je završio u zatvoru te mu je početkom rujna određen jednomjesečni pritvor.

"Kvaka" je u tome što je Šimić zbog krivotvorenja pritvoren na zahtjev tužiteljstva Sarajevske županije a Tadić je odmah intervenirala sa zahtjevom da se taj slučaj prepusti Tužiteljstvu BiH iako je isti taj Šimić trebao biti svjedokom istog tog tužiteljstva u najavljenoj istrazi protiv Mektića.

Ovaj zamršeni pravosudno-špijunski triler dodatno se zapleo kada se ispostavilo kako su krivotvoreni dokument čiji je cilj bio kompromitirati SIPA-u i ministra Mektića Šimiću podmetnula dvojica bivših agenata Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH Boris Kordić i Josip Kvesić.

Nakon što je afera eskalirala obojica su, prema medijskim navodima, početkom rujna jednostavno pobjegla u Hrvatsku no zagonetno je kako su tome uspjeli s obzirom na to da su obojica izbačena iz policijske službe te je protiv njih podignuta optužnica nakon što je ustanovljeno da su reketirali hodočasnike u Međugorju od kojih su tražili novac kako bi im "sredili" dozvole za boravak u BiH.

Jesu li Kordić i Kvesić djelovali samostalno ili su provodili nečije naloge ostalo je nejasno a upravo to bi trebala otkriti istraga sarajevskog županijskog tužiteljstva.

U TI-ju su procijenili kako je pokušaj glavne državne tužiteljice da preuzme taj slučaj krajnje dvojben sa zakonskog stajališta jer je u ovom slučaju jasan sukob interesa, tim prije što je krivotvorenje sankcionirano Kaznenim zakonom Federacije BiH a ne države.

Procjena je TI-ja kako glavna državna tužiteljica "dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet tužiteljstva".

Pri tom podsjećaju i kako je Tadić preuranjeno objavila neprovjerene informacije o navodnom praćenju i prisluškivanju i vjerodostojnosti dokumenata za koje se ispostavilo da nisu autentični.

Kao posebno zabrinjavajuće, izdvojene su najave tužiteljice Tadić na konferenciji za medije da će ministar sigurnosti Dragan Mektić zbog svojih izjava biti pozvan na saslušanje "u svojstvu osumnjičenog".

Sve to je, smatraju u TI-ju, potaknulo nove sukobe među tijelima za provedbu zakona i narušilo ionako nisko povjerenje u pravosuđe u BiH pa stoga valja ispitati kolika je u svemu odgovornost glavne tužiteljice Tadić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi