RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predsjedništvo HDZ-a izabralo je Borjanu Krišto kao prvu ženu kandidata za člana Predsjedništva

Napisano 12.06.2010. 11:25

Za Borjanu Krišto članovi Predsjedništva su se u najvećem broju opredijelili već na sjednici u Žepču, a potvrda je stigla na iznenadnoj sjednici u Rami

Hrvatska demokratska zajednica BiH odlučila je jučer kandidirati dopredsjednicu ove stranke Borjanu Krišto za člana bh. Predsjedništva na predstojećim izborima koji će se u listopadu održati u BiH, priopćeno je iz HDZ-a BiH. Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, održanoj u Rami, jednoglasno je izabrana dopredsjednica stranke i aktualna predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto za kandidata ove stranke na predstojećim izborima u utrci za kolektivnog šefa države. U kratkome priopćenju dodaje se da je ovo prvi put da je Hrvatska demokratska zajednica BiH kandidirala jednu ženu na najvišu političku dužnost u BiH.

Odluka u Žepču

Da će Borjana Krišto postati kandidat za člana bh. Predsjedništva, bilo je jasno već na sjednici Predsjedništva ove stranke održanoj u ponedjeljak u Žepču. Naime, svim članovima Predsjedništva bilo je predloženo da ponude svoja dva favorita za ovu poziciju. Od nazočna dvadeset četiri člana Predsjedništva najviše prvih 'izbora' dobio je Čović, a po jedan član Predsjedništva HDZ-a BiH izabrao bi Matu Franjičevića, Nevenka Hercega, Dragana Vrankića i Niku Lozančića kao prvi izbor. Istodobno, na svim listićima se jedino nalazilo ime Borjane Krišto kao prvi, odnosno drugi izbor za mjesto u kolektivnom šefu države. Borjana Krišto je do sada obnašala dužnosti ministrice pravosuđa Federacije BiH i zastupnice u federalnom Parlamentu, kao i ministrice pravosuđa Hercegbosanske županije. Inače, u BiH do sada niti jedna žena nije zasjela u stolicu u državno Predsjedništvo, jednako kao ni na poziciju predsjedatelja Vijeća ministara ili pak prvih Ijudi entitetskih vlada. Iz ove su stranke istaknuli da će kandidat, a od jučer je to Borjana Krišto, osvojiti potporu najvećeg broja Hrvata u BiH.

Više od stranke

- Naš će kandidat za člana Predsjedništva BiH osvojiti 30 do 40 tisuća glasova više od zacrtanih HDZ-ovih 130 tisuća glasova. Tako će biti jer će ga podržati i velika većina drugih hrvatskih stranaka u BiH. Kandidatu HDZ-a BiH nedvojbenu će i javnu potporu dati i HDZ Hrvatske, odnosno njegova predsjednica Jadranka Kosor. Faktički će ga ona umjesto nas promovirati. U toj situaciji jedan ili dva protukandidata iz nekih hrvatskih stranaka otrgnut će tek pet, šest posto glasova, rekao je Čović. Glasnogovornik te stranke Mišo Relota je, komentirajući je li izbor HDZ-ova kandidata doprinos dogovoru o jedinstvenome kandidatu, pozvao druge hrvatske stranke da podrže kandidaturu Borjane Krišto.
 

HDZ BIH-2-F1

Konkurencija
Četiri značajnija kandidata među Hrvatima u BiH
Očekuje se da će na hrvatskoj političkoj sceni i HDZ1990, može bitno u koaliciji s HSP-om BiH, ponuditi svoga kandidata za člana bh. Predsjedništva. Svoju kandidaturu je već napravio i Jerko Ivanković Lijanović koji će biti kandidat Narodne stranke Radom za boljitak. Za hrvatsku je poziciju u kolektivnom šefu države SDP BiH ponovno odlučio kandidirati Željka Komšića, koji upravo dovršava četverogodišnji mandat. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi