RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predstavljanje knjige "Prikrita grobišta"

Napisano 19.06.2010. 11:52
Prikrita grobišta

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, sinoć je u Domu kulture u Prozoru predstavljena knjiga „Prikrita gobišta“ koja je u izdanju HKDD-a iz tiska izašla prije mjesec dana. Prije samog  predstavljanja knjige, prikazan je kraći dokumentarac o Hudoj jami u Sloveniji i tematici kojim s bavi i knjiga - skrivene masovne grobnice i žrtve komunističkih zločinaca, Bleiburg i Križni put.

Stradanje hrvatskih civila i razoružanih vojnika nakon predaje Englezima započelo je na Bleiburškom polju, a nastavljeno širom Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Crne gore…  Knjigu su predstavili i o njoj govorili vlč mr. Željko Marić i don Anto Jelić, predsjednik HKDD-a.

Knjiga je nastala na temelju izvješća komisije  Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja skrivenih grobišta 2005.-2008. I u njoj su doneseni znanstveni članci  jedanaest autora, a knjigu je uredio Jože Dežman, predsjednik povjerenstva. Nakon uvoda na čak 436 stranica knjige doneseni su tabelarni popisi evidentiranih grobnica na području Slovenije.

U predstavljanju knjige, vlč mr. Željko Marić, između ostalog je rekao: „Prikrita grobišta“ je prvorazredna, temeljna ili izvorišna knjiga koja će bitno djelovati na daljnju povijest, prihvaćanja i razumijevanja najteže tragedije na hrvatskom biću poznate kao Bleiburška tragedija ili Hrvatski Križni put. Ovo djelo je prvi javni svjedok, i to stručan i detaljan, neupitan dokaz da je započeo projekt susreta s teškim i monstruoznim zločinima maršala Tita i njegove svite, koji su dosad bili prikriveni nasilnom šutnjom.

Nažalost, taj proces je započeo u Sloveniji, a ne u Hrvatskoj i BiH. Iako imamo naznake, po mnogo čemu specifične. Knjiga je izašla u Sloveniji, radi se o znanstvenom pristupu jednoj teškoj temi stradanja. Riječ je o dijelu iza kojega stoji slovenska Vlada. U njoj se govori o prvorazrednoj temi koja zaokuplja slovensku povijesnu elitu – jer Slovenija je najveće grobište u Europi - neki je čak nazivaju „Grad smrti“. Budući da se dotiče stradanja hrvatskih zarobljenika i civila nakon Drugog svjetskog rata, to je djelo prevažno za hrvatsku historiografiju.

Knjiga „Prikrita grobišta“ natjerat će hrvatske institucije da se konačno susretnu s nedužnim žrtvama i stradanjima nakon završetka Drugog svjetskog rata i to u cjelokupnom opsegu. Ovo djelo je trajno, ne časovito i kratkoročno uprisutnjenje u hrvatsku zbilju i najveću nam nacionalnu tragediju o kojioj se nasilno šutjelo i neozbiljno tretiralo. „Prikrita grobišta“ je djelo poput rijeke, koja će mnogo tajnog, i na silu skrivanog, povući za sobom, izbaciti na površinu na obale našeg življenja“.

Knjiga je do sada predstavljena U Žepču, Sarajevu, Ljubljani i Zagrebu. Prema riječima don Ante Jelića, bit će predstavljena i u Srbiji i Crnoj gori jer su i u tim zemljama započeli procesi istraživanja ove tragedije, ponajprije hrvatskog naroda. O knjizi će svakako još biti govora, a i mi ćemo uskoro donijeti opširnije njen sadržaj.

Prikrita Grobišta 2

Prikrita Grobišta 3

Rama-Prozor.Info


Nema komentara

Anketa

Ustavi