RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predstavljeni program i novi plakat "Dana kosidbe" 2010

Napisano 09.06.2010. 15:24
Dani kosidbe

Ostalo je nešto manje od mjesec dana do toliko isčekivane prve nedjelje u srpnju kada će kupreški kosci ponovno ukrstiti kose te se boriti za laskavu titulu "kosidbaše" na viteškom natjecanju kosaca. Osim koševine, na ovogodišnjoj Strljanici čeka nas i bogat kulturni program, a predstavljen je i novi plakat.

Posebno nas veseli što će se i ove godine održati tradicionalni CIOFF-ov međunarodni festival folklora koji ove godine doživljava mali jubilej, peto izdanje. Festival je dio projekta zaštite nematerijalne kulturne baštine naroda Svijeta, sukladno Konvenciji UNESCO-a, koji se organizira uz certifikat i sa znakom svjetske asocijacije CIOFF, koja djeluje u formalnoj konzultativnoj suradnji s UNESCO-m. Festival je uvršten u CIOFF svjetski kalendar festivala, jer je dostigao i poštuje standarde CIOFF festivala izvornoga folklora, uvršten je također i u kalendar godišnjih kulturnih događaja od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Značaj festivala leži i u činjenici da je on sastavni dio i nasatvak jedne daleko veće tradicije na Kupreškoj visoravni, na kojoj se, više od jednog stoljeća, održava manifestacija natjecanja kosaca, starih sportova, zanata i međunarodnih galopskih konjičkih utrka. Kao takav Festival je dobitnik POVELJE ZA DOPRINOS OČUVANJU I OBNOVI KULTURNO-POVIJESNOG NASLIJEĐA, koju dodjeljuje Ministarstvo kulture FBiH. Misija Festivala je širenje kulture mira, povjerenja i dobre suradnje među narodima Svijeta.

Memorandum

Razmjena podataka o međunarodnim folklornim festivalima i folklornim grupama, očuvanje, i prikazivanje narodne tradicijske umjetnosti, s ciljem podizanja kvalitete festivala. Očekivanja su da će, kao i ranijih godina, Festival vidjeti više desetina tisuća ljudi. Cilj Festivala je trajno pridonositi razvoju kulturnoga turizma u regiji, što je i vizija pokretača ovoga projekta, kojom se želi naglasiti uvjerenje o važnosti kulture i kulturne baštine za opći društveni, socijalni i gospodarski razvoj.

Program dana kosidbe 1

Sažeti program "Dana kosidbe"

Osim tradicionalnog festivala čeka nas i bogat zabavno-sportski program "Dana kosidbe". Sve počinje u subotu tradicionalnim malonogometnim turnirom, a nastavlja se jednom novošću, međunarodnim paragliding natjecanjem u preciznom slijetanju. Nedjelja koja je ujedno i glavni dan ove tradicionalne manifestacije posvećena je koncertu u sklopu CIOFF međunarodnog festivala folklora, viteškom nadmetanju kosaca te konjičkim utrkama. 

Detaljnije informacije o programu pogledajte klikom OVDJE!

 

Gašo / "Hrvatski dom" Kupres


Nema komentara

Anketa

Ustavi