RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prekinuta sjednica: Klub Hrvata tražio pravnu sigurnost branitelja, Vlada odbila amandman

Napisano 23.06.2016. 20:57

Imajući u vidu tešku situaciju u kojoj se nalazi braniteljska populacija nakon nezakonite revizije i izvođenja iz prava, Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH inicirao je danas prekid 14. redovite sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, prije rasprave o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti baniteljsko-invalidske zaštite.

Na ovakvu odluku Kluba hrvatskih izaslanika utjecala je i Vlada Federacije BiH koja je, preglasavanjem ministara imenovanih na prijedlog HDZ BiH, odbila amandman Kluba Hrvata u kojem većinu čine izaslanici HDZ BiH, na predloženo zakonsko rješenje. Klub Hrvata predloženim je amandmanom tražio da se upravni sporovi koje su pokrenuli branitelji i stradalnici pred Vrhovnim sudom Federacije BiH zbog nezakonitog izvođenja iz prava usmjere na županijske sudove, njih deset.

Time bi se, mišljenja su predlagači, procesi rješavali u razumnom roku, sukladno principu mjesne mjerodavnosti, te bi u konačnici, braniteljskoj populaciji osigurali pravnu sigurnost.

Naime, pred Vrhovnim sudom Federacije BiH trenutačno se vodi 4800 upravnih sporova koje su pokrenuli branitelji i invalidi Domovinskog rata zbog nezakonite revizije." Imajući u vidu činjenicu da se godišnje rješava oko tisuću sporova, jasno je da bi branitelji trebali čekati nekoliko godina na rješavanje sporova. Smatrajući to neprihvatljivim, s obzirom na težinu situacije u kojoj se nalaze pripadnici ove populacije, želja nam je ubrzati rješavanje sporova i tako osigurati braniteljima pravnu sigurnost", kazao je Tomislav Martinović, predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Ono što slijedi su dodatna usuglašavanje unutar Doma naroda kao i s predstavnicima Ministarstva branitelja Federacije BiH, pojasnio je Martinović te dodao: „Federalno ministarstvo branitelja mora shvatiti težinu situacije u kojoj se nalaze branitelji te žurno predložiti izmjene i dopune Zakona kojima će se implementirati presude Ustavnog suda i ispraviti nepravde kojima je prošla vlast braniteljsku populaciju dovela u sadašnju vrlo tešku situaciju. Resorno ministarstvo kao i Vlada Federacije BiH moraju shvatiti da se ovo pitanje mora početi rješavati i da prostora za odgađanje više nema".

Prije početka 14. sjednice koja je prekinuta na zahtjev Kluba Hrvata, održan je nastavak 12. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj je izborom Drage Puzigaće iz SNSD-a za dopredsjedatelja iz reda srpskog naroda, kompletirano rukovodstvo ovog Doma.

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi