RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prije 40 god. Zuhdija fotografirao, a vlast kažnjavala nagrđivanje parkova

Napisano 11.08.2010. 08:06

Mnogi koje je Zuhdija fotografirao mislili su da on "na prazno škljoca" sve dok prošle godine nisu pitali ima li negative

Zuhdija Malkoč iz Novog Travnika sačuvao je negative od prije četrdeset godina, kada je kao čuvar zelenih površina fotografirao nesavjesne koji su pravili štete zelenim površinama. Organizatori ovogodišnjeg Reuniona došli su na ideju da postave izložbu fotografija Zuhdije Malkoča, nekadašnjeg "parkaša" toga grada. Mnogi koje je Zuhdija fotografirao mislili su da on "na prazno škljoca" sve dok prošle godine nisu pitali ima li slučajno negative.

- Zuhdija je za nas djecu u to vrijeme bio strah i trepet. Kad on prođe na svom motoriću ulicom, sva se djeca sklanjaju. Međutim, kolale su priče da "parkaš" ustvari nema film u svom fotoaparatu. I to nismo saznali do prošle godine dok se nismo usudili pitati", kaže Sanjana Takšić, jedan od organizatora okupljanja Novotravničana iz cijeloga svijeta. Zuhdija pak obilazi svoje fotografije i komentira ih.

- Evo vidiš žene što češljaju vunu u parku. To su mi danas susjede. Jedna od njih je nepokretna. Konji su moje prije Deve Ćemić iz Orašca. Dovela konje u park i ostavila ih. Morao sam to zabilježiti ne samo fotoaparatom nego sam sve uredno upisao i u svoj radni dnevnik. Medvjeda i Rome koji ga vode snimio sam ispred lovačkog i ribičkog udruženja. Posebno je zanimljiva priča o Branku Mirkoviću koji je parkirao teretni kamion na zelenu površinu. Kažem mu goni kamion odatle, a on se smije. Fotografiram ga i predam sucu za prekršaje, a on Branku 150.000 dinara kazne. Mogao je za taj novac kupiti namirnice za mjesec dana za četveročlanu obitelj", kaže Zuhdija. (VL)


Nema komentara

Anketa

Ustavi