RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Probleme u BiH riješit će trokut Banja Luka - Sarajevo - Mostar

Napisano 15.04.2010. 05:33

ZAGREB - Iako će prvi dan svog posjeta Bosni i Hercegovini predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović provesti u Sarajevu, može se konstatirati da će njegov dolazak u Mostar  u četvrtak imati poseban značaj za Hrvate u BiH iz prostog razloga što njegov prethodnik u Hercegovinu nije kročio deset godina.
Taj desetogodišnji jaz narušio je komunikaciju i povjerenje između službenog Zagreba i Hrvata u BiH, koje će Josipović svojim posjetom i porukama koje nosi pokušati povratiti.
Država nade

- Naša poruka je poruka mira i prijateljstva prema Bosni i Hercegovini kao državi, kao i potpora Hrvatima u njihovom nastojanju za jednakopravnost, ekonomski prosperitet i suradnju s druga dva naroda u BiH. Puno ljudi iz BiH iznijelo mi je svoje probleme i mogu reći da su to sve stvari koje se uz dobru volju mogu riješiti. Bosna i Hercegovina je jedan od mojih prioriteta, nema stabilne Hrvatske, stabilne regije pa, rekao bih, i stabilne Europe, bez stabilne BiH. To je strateški cilj svih u regiji, kazao je Ivo Josipović, koji će danas doputovati u službeni posjet BiH, gdje će obaviti niz razgovora s državnim čelnicima, ali i gospodarstvenicima te crkvenim vjerodostojnicima. U Sarajevu, Josipović će se nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH obratiti bh. parlamentarcima.
- Bosna i Hercegovina dugo vremena je bila, takoreći, država beznađa. Ali danas je više nego ikada u prilici postati država nade. Sigurno dolazi pravo vrijeme za to. Optimističan sam i takvu ću poruku prenijeti i u svom govoru bh. parlamentarcima, pojasnio je Josipović.
Napomenuo je da Hrvatska ne može niti želi forsirati bilo kakvo rješenje situacije u BiH. Poduprijet će sve ono što tri naroda dogovore, a što bude jamčilo jednakopravnost svih naroda.
- Nikakva osovina Zagreb - Beograd ne može riješiti problem, kao ni osovina New York - Moskva, ili bilo koji drugi grad. Problem će riješiti trokut Banja Luka - Sarajevo - Mostar. Ono što je važno jest to da susjedne zemlje i drugi jamci Daytonskog sporazuma, koji nije više funkcionalan u mjeri u kakvoj bi trebao biti, izražavamo potporu BiH kao suverenoj zemlji. Bilo je vrlo važno kada je predsjednik Srbije Boris Tadić nedavno rekao da se zalaže za jedinstvenu BiH, a ne za njezino komadanje kao što neki fantaziraju. Potpuno je jasno, i Hrvatska i Srbija poštuju teritorijalni i politički integritet BiH, govori Josipović.

Hrvatsko nejedinstvo

Hrvatski predsjednik će u Mostaru posebno obaviti sastanak s političkim čelnicima Hrvata u BiH, kao i sa SDP-om. Jasno je da je jedan od velikih problema s kojima se Hrvati u BiH susreću velika razjedinjenost njihovih političkih čelnika, koji takvi ne mogu “parirati” bošnjačkoj i srpskoj “konkurenciji”. Kakav je Josipovićev stav o toj temi?
- Nije moje niti ja želim naturati bilo kakvo stajalište. Prije par dana obavio sam razgovore s velikim broj hrvatskih političkih stranaka iz BiH i nismo razgovarali samo o BiH, nego i o situaciji o regiji. Da ne bude zabune, ono što je najznačajnija poruka iz tog razgovora jest da zaista sve stranke vide potrebu da se odnosi urede, žele jednakopravnost i vide BiH kao zemlju u kojoj će oni i njihova djeca živjeti. Prema tome, za mene je poruka pozitivna. Naravno, oni vide različite puteve do cilja i tu će morati pronaći neki dogovor, poručio je Josipović.
Koliko se u hrvatskoj razjedinjenosti može rješavati pitanje Hrvata u BiH, a posebice onih u RS-u?
- Ono će se sigurno riješiti. Za to postoje demokratski mehanizmi. Sada slijedi predizborno razdoblje u kojem će sve stranke imati svoje kampanje, u kojima će se referirati i na ovo goruće pitanje. Ovisno o tome koliko će birači, dakle i Hrvati, pokloniti povjerenje pojedinoj stranci, tako će se formirati i relevantna parlamentarna situacija. Prema tome, oni koji ne budu građanima nudili perspektivu, oni neće dobiti izbore. Silom izbora će se vidjeti tko je po želji birača predstavnik hrvatskog naroda, kazao je Josipović.  
Veliki broj Hrvata u BiH ne smatra Željka Komšića (SDP) svojim legitimnim predstavnikom, no hrvatski predsjednik ima malo drukčije mišljenje.
- Ne bih rekao da ga ne priznaju. Svi s kojima sam razgovarao, dakle političari iz drugih stranaka, ne samo iz SDP-a, rekli su da je naprosto takav izborni sustav. To je unutarnja stvar BiH i ja zaista ne bih ulazio u to je li netko ovako ili onako izabran. Onako kako vi uredite izbor člana Predsjedništva, tako će i biti.
Hrvati u BiH službenom Zagrebu često prebacuju da nema jasno određen stav, odnosno da su Hrvati u BiH zakinuti za stvarnu potporu Zagreba.
- Kada bude jasno što je hrvatski stav oko kojeg će biti dominantna politička volja, budite sigurni da će takav stav imati jasnu potporu Republike Hrvatske, komentirao je hrvatski predsjednik.

Broj entiteta nije važan

Određeni politički krugovi Hrvata u BiH zalažu se za treći entitet?
- Brojka tri, četiri, pet ili koliko god entiteta, nije važna. Sve opcije su otvorene oko kojih se tri naroda dogovore. I to što tri naroda dogovore, to ćemo mi poduprijeti, naravno ako to znači punu jednakopravnost. Optimist sam iz razloga što sam imao priliku razgovarati s mnogim političarima iz BiH i moj je zaključak da svi osjećaju potrebu da se stanje u BiH, takoreći, postavi na zdrave noge. Ističem, to je prije svega stvar dogovora triju konstitutivnih naroda, s tim da naravno mogu pomoći velike sile. Ali ono što ja uvijek napominjem jest da nema toga rješenje koje bi bilo nametnuto, a da bi bilo dobro.

Zakon o prebivalištu i dvojno državljanstvo?

- Strateški interes Hrvatske je da Hrvati u BiH opstanu. Broj Hrvata u BiH je od rata do danas gotovo prepolovljen i očito politike koje su se provodile nisu bile najsretnije oko interesa ostanka Hrvata u BiH. Ako je cilj opstanak Hrvata u BiH, onda treba ići s onim mjerama koje će tomu doprinijeti. Mislim da nije dobro za opstanak da se kreira sustav koji se temelji na lažnom prebivalištu. To nije pošteno, ni prema BiH ni prema Hrvatskoj. Financijski pomažemo, ali dajmo taj novac onome tko ostaje u BiH, a ne onome tko makar i fiktivno dolazi u Hrvatsku, kazao je Ivo Josipović.

Ustavne reforme

Mediji tvrde da će te se uključiti u proces ustavnih reforma u BiH?
- Angažman Hrvatske i bilo koje druge zemlje može stati na aktivnoj potpori procesu. Ali ne možemo mi o rješenjima govoriti. To ne bi bilo dobro. Mi ćemo kao država podržati razvojna stajališta, naravno, u prvom redu ona koja budu zastupljena u hrvatskom dijelu. Ali kažem, uvijek ćemo voditi računa i o interesima drugih dvaju naroda. Mislim da je to jedino moguće rješenje i da je to budućnost BiH.

Počast žrtvama zločina

Ono što je možda najvažniji trenutak dolaska hrvatskog predsjednika u BiH jest njegov dolazak u središnju Bosnu, odnosno u Ahmiće, poprište velikog zločina nad Bošnjacima iz 1993., gdje će žrtvama odati počast, a iz Ahmića će se uputiti u 20-ak kilometara udaljeno Križančevo selo i odati počast hrvatskim civilima koje su u rujnu 1993. ubili pripadnici bošnjačkih snaga. Nakon središnje Bosne Josipović će doći u Mostar, gdje će se sastati s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, nakon čega će posjetiti i Aluminij te Sveučilište u Mostaru. Planirana je  i šetnja preko Starog mosta, te na kraju otvaranje kulturne manifestacije Mostarsko proljeće.

 

(dnevni-list)


Nema komentara

Anketa

Ustavi